Vihannesten ja yrttien kotikasvatus on lisääntynyt näppärien viljelylaatikoiden myötä.  Maasta hieman kohollaan olevat,  betonisilla muurikivillä tai puulla rajatut selkeät istutusalueet tarjoavat keittiöpuutarhan antimille hyvät kasvuolosuhteet,  ja niiden hoitajalle helposti kunnossapidettävän työmaan.

Marja osallistui alkukesän pihakivikilpailuumme lähettäen kuvan kotitalonsa kupeelle sijoittuvasta hyötypuutarhasta ja toivoi vinkkiä pation sijoittamiseksi  ko. alueelle.

Mielestäni luonteva paikka kivetylle terassille on  rakennuksen ja viljelysten välinen alue.  Sijaintia puoltaa äärellään oleva talon sisäänkäynti, jonka rappusten edustalle ehdottaisin myös pihakivipinnoitetta.   Koristekasvien virkaa hyötypuutarhaan rajoittuvalla kivipatiolla hoitavat puolestaan hyvinvoivat vihannesviljelykset ja kauniisti  kukkivat tuoksuvat yrtit.

Oleskelun päällysteeksi on  helppo napata kantti kertaa kantti betonilaatta tai asentaa eläväinen pinnoite vaikkapa useamman erikokoisen,  toisiinsa yhteensopivan laatan sarjasta.  Jotta kokonaisuudesta tulisi mahdollisimman yhtenäinen ja siisti, suosittelisin pinnoittamaan myös viljelylaatikoiden välit ja ympärykset betonilaatoilla. Näin menetellen patiolla voi piipahtaa sisältä käsin vaikka sukkasillaan hakemassa eineksiä ruoanlaittoa varten.

Keittiöpuutarhan kasvit nauttivat olostaan kivipation kyljessä. Värikkäät lehtivihannekset korostavat maustekasvien raikasta vihreyttä.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.