Pihasuunnitelmassa esitettyjen ideoiden osoittauduttua toteutuskelpoisiksi alkoi tontilla tapahtua. Maanalaisten kaapeleiden ja putkien sijainnin selvityksen jälkeen kone teki tulevan autotallin pohjien kaivamisen yhteydessä asianmukaiset perustukset myös pihakiveykselle ja muureille.

Maamassoja vaihdettiin kaikkiaan noin 50 cm:n vahvuudelta.  Routivan oloinen hiesu/savimaa lastattiin suoraan kuorma-auton lavalle pois vietäväksi ja tilalle tuotiin kantavaksi kerrokseksi  sora-ainesta.  Sekä autotallin,  että kiveysten ja muurien routimattomuus varmistettiin asentamalla kaivantojen pohjalle eristelevyt ennen murskesoratäyttöjä.  Sora-aines tiivistettiin huolellisesti kerroksittain täryttämällä.

Pihakiveysten ja muurirakenteiden perustusten pohjalle asennettiin kauttaaltaan 50 mm:ä paksu routaeristelevy yhtenä kerroksena. Autotallin/varastorakennuksen pohjalle levyjä laitettiin kahteen kerrokseen, jolloin vahvuudeksi tuli 10 mm:ä.

Rakennuksen syvennyksessä oleva vanha betonilaatoitus purettiin, ja laatat pinottiin talteen
odottamaan autotallin valmistumista ja myöhempää asennusta tallin seinänvierustalle.
Kantavan kerroksen sora-ainekset tärytettiin huolellisesti tiiviiksi kerroksittain.

Kone teki pohjat myös tulotien varrelle rakennuksen päätyyn asennettavalle muurille. Pohjatöiden yhteydessä upotettiin lisäksi sähkökaapelit tuleville pihavalaisimille. Kaapeleiden paikat sekä kirjattiin ylös että merkattiin maastoon maan alle jäävällä keltaisella varoitusnauhalla.

Lue lisää pohjauksista täältä:
Kiveysten pohjaus
Muurien pohjaus

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.