Elina lähetti pihakivikilpailuumme kuvan kesämökiltään : “Meillä on mökillä tällainen polku portilta mökille. Jonkinlaiset portaat olisi hyvä saada. Puiset ovat usein liukkaat.”

Kestävät raput betonisista porraselementeistä  käsityönä

Kivikkoisen maaston jyrkähköön rinteeseen rakennettavat portaat vaativat raakaa voimaa ja kovaa työtä, sillä varvikkoiseen mäkeen ei ole koneella asiaa. Huoltovapaat ja tukevat maastoportaat polulle syntyvät käsityönä esimerkiksi massiivisista betonisista porraskivistä askel askeleelta asentaen. Kivet on mitoitettu niin että nousu ja etemä ovat valmiiksi kohdillaan. Ensin asentamista täytyy kuitenkin saada maakivet tulevien portaiden alta pois,  ja hyvin tiivistyvää murskesoraa ( 0-16 mm)  rappukivien alustaksi. Asennushiekkana rapuissa voisi ajatella käytettävän esimerkiksi kivituhkan ja sementin seosta, ns. maakosteaa betonia.  Kuivana levitetty seos imee maasta kosteuden luonnollisella tavalla sateiden myötävaikutuksella.

Mallikuvan rapuissa porraselementtejä on asennettu neljä rinnan. Mökkipolulla saattaisi riittää esimerkiksi kahden kiven levyinen portaikko kaiteella täydennettynä.  Myös lisävalaistusta kannattaa harkita turvallisen liikkumisen edesauttamiseksi.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.