Vinoneliön muotoinen Rombakivi on piristävä lisä neliö- ja suorakaiteen muotoisten pihakivien tuoteperheeseen. Salmiakkikuvioita muistuttavalla kivellä on mahdollista loihtia geometrisiä ladontoja tai leikitellä vaikkapa kolmiulotteisella vaikutelmalla, joka onnistuu yhdistelemällä keskenään useampia eri värejä. Romban ominaisuudet tulevat parhaiten esille laajoilla kivipinnoilla ja niinpä kiveä on  toistaiseksi hyödynnetty enimmäkseen julkisessa viher- ja kivirakentamisessa. Eläväinen Rombakivi sopii  kuitenkin hyvin myös omakotipihojen päällysteeksi, esimerkiksi käytävien pinnoitteeksi tai vaikkapa tähtikuvion tekemiseen.

Suorakaidekivi vaihtuu vinoneliöön

Olin jo pitkään ollut kiinnostunut Rombakivestä ja miettinyt sille sopivaa käyttökohdetta.  Oivallinen paikka löytyi kuin tilauksesta omasta puutarhasta, kun näköpaikalla sijaitsevan työkaluvajan edustan ja vajalle johtavan käytävän kunnostaminen tuli ajankohtaiseksi viime syksynä.

Kunnostamistyöt aloitettiin poistamalla saumoistaan jo pahasti rikkaruohottunut vanhakiveys. Pohja tasoitettiin 8 cm:n vahvan Rombakiven paksuuden mukaan, ja pinnalle levitettiin ohut kerros asennushiekkaa ennen kivien asentamista.  Talvi yllätti tekijät, joten työmaan viimeistelyt jäivät kevääseen. Kunhan lumipeite väistyy ja maa vajan ympäriltä sulaa,  niin ympäristön kohennus jatkuu mm. nurmikon paikkauksilla.

Tähtikuvion näpryytä

Käytävän päällystämisestä jäi jonkin verran ylimääräisiä kiviä, joten innostuin latomaan Rombasta myös tähtikuvion. Perustähtikuvio syntyi helposti kahdella erivärisellä kivellä ilman leikkuita.   Pienet betonikivet taipuivat puolestaan  sujuvasti kehän kaarelle.  Kun tähtikuvion ja betonikivien välisen aukon täyttää vaikkapa punaisella koristesoralla,  välttyy kivipation teossa kokonaan leikkuutyöltä.

 

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.