Talven tuntua on nyt selkeästi ilmassa koko maassa. Pieniä piha-askareita ehtii tarvittaessa kuitenkin vielä tekemään ennen kovia pakkasia. Esimerkiksi tukirimat havujen, rodojen ja muiden kevätahaville alttiiden ikivihreiden kasvien ympärille kannattaa laittaa valmiiksi sulan maan aikaan.   Rimojen ympärille on helmi-maaliskuussa helppo kietaista varjostuskangas suojaamaan ainavihantia kasveja kevätauringon porotukselta.   Vaikka maan pinta olisi jo kohmeessa, rautakankea apuna käyttäen työ onnistuu hyvin.

Myös jyrsijäsuojat on hyvä asentaa paikoilleen viimeistään nyt.  Korkea jänisverkko suojaa parhaiten hedelmäpuita pitkäkorvien vierailulta, muovinen runkosuoja tai tiheäsilmäinen verkko rungon ympärillä pitää lumen seassa liikkuvat peltomyyrät poissa kasvien kimpusta.

Aurauskeppejä pystyy edelleen tökkimään maahan. Pikkuhiljaa kannattaa varata myös hiekoitushiekkaa tai -sepeliä käden ulottuville liukkaiden kelien varalle, sillä suolan käyttö jään sulattamiseksi pihakiveyksiltä ei ole suositeltavaa. On lisäksi hyvä muistaa että ensimmäiset lumityöt pihakivin päällystetyillä pinnoilla, myös pihateillä,  kannattaa tehdä käsipelin perinteisellä lumikolalla.

Pihan rakentamis- tai kunnostamisprojektia ensi vuodelle suunnittelevien on  puolestaan hyödyllistä taltioida puutarhan nykytilanne kameralle ennen kuin lunta alkaa tupruttamaan todenteolla.  Kuvat  helpottavat  oleellisesti talven aikana tehtävää suunnittelutyötä palauttaen mieliin hangen alle piiloutuneen tontin tai pihapiirin todellisen tilanteen. Suunnitelman voi teettää myös pihasuunnittelijalla, johon  voi  ja kannattaa olla yhteydessä jo nyt. Talvi on ammattilaisilla hyvää aikaa työstää suunnitelmia, jolloin asiakkaalla on keväällä kädessään valmis piirros jonka pohjalta toteuttaa uniikki unelmien puutarha,  tai saneerata vanhalle pihalle  iloinen uusi ilme heti lumien ja roudan sulamisen jälkeen.

Hetkeksi kuitenkin hiljennytään nauttimaan valkean lumihunnun saaneen maiseman kauneudesta. Hyvää Pyhäinpäivää!

talvi-tulee-sa

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.