Muuri-istutusten muhkeat krassit ja muut yksivuotiset kukkijat sulostuttavat puutarhojamme vielä pienen tovin samanaikaisesti kun hedelmäpuiden sadonkorjuu on kiivaimmillaan ja  puuvartisten kasvien lehtivihreä hajoaa päästäen  syksyn raikkaat värit valloilleen. Pihojen syyssiivoukset ovat myös jo hyvässä vauhdissa, sillä etenkin koivut ovat pudottaneet runsaasti lehtiään voimakkaiden tuulien myötävaikutuksella.

Samalla kun lehtiä siivoaa nurmikolta on hyvä puhdistaa myös kivetyt käytävät ja patiot, sillä paksuhko kerros märkiä lehtiä liiskautuessaan kiveyksen pintaan tekee päällysteen liukkaaksi.  Lehdet on helppo hujauttaa kiveyksiltä pois katuharjalla, toki myös lehtipuhaltimella jos puhallinta muuten käyttää puutarhan syyssiivoukseen. Betonikiveyksien puhtaanapitoa varten sitä ei tarvitse hankkia.

Aurinkoiset ja lämpimät säät hellivät meitä parhaillaan ja lisää korkeapainetta on luvassa.  On siis mitä mainion keli paitsi valmistaa puutarhaa tulevaan talveen, myös rakentaa vielä uutta tai kunnostaa vanhaa pihaa ennen pakkasia.

syksyinen-puutarha-sa

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.