Ajatus rivitalon asuntokohtaisen pihan saneeraamisesta oli muhinut mielessä jo pidempään.  Muutaman neliön sidekivin pinnoitettu oleskelualue oli ahdas ja aikansa elänyt, nurmikko huonossa hapessa ja myös vähäiset istutukset kaipasivat uudistamista.   Kun ajatukset ja ideat oli piirretty paperille,  ja taloyhtiön hallituksen puolto toimenpiteille saatu, ryhdyttiin tuumasta toimeen vielä ennen talvea. Syksy onkin  mitä mainiointa aikaa pihan rakentamiselle ja kunnostamiselle. Käytännön töitä voidaan tehdä niin pitkään kuin maa on sula.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Pieni rivaripiha uusi ilmeensä muutamassa päivässä.   Vanhat betonikivet vaihtuivat pintaprofiloituihin nykyaikaisiin laattoihin ja oleskelualue laajeni koko asuntokohtaisen pihan kattavaksi kesähuoneeksi.  Puisten suojasermien jatkeeksi sijoitetut istutuskaukalot betonisista muurikivistä elävöittävät laajaa kivipatiota rajaten samalla sivusuunnassa pientä pihapiiriä.  Muurikaukaloiden multatäyttöjen jälkeen on kasvillisuuden vuoro. Myös taimet ehtii hyvin vielä istuttamaan ennen talvea, sillä kestävien puuvartisen lajien syysistutusaika jatkuu aina maan routaantumiseen saakka.

rivaripiha-ennen-jalkeen-sa

Uudistuksen myötä rivaripihan pieni kiviterassi sai runsaasti lisäneliöitä, tilaa kalusteille ja väljyyttä oleskeluun. Askelkivipolku neliömäisistä laatoista nurmikon poikki odottaa vielä asentamista.

rivari-jalkeen-2-sa

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.