Pihan kunnostamisen yhteydessä myös hyötypuutarha pistettiin täysremonttiin.   Kasvimaan  rikkaruohottunut vanha humusmaa vaihdettiin seulottuun multaan ja alue reunustettiin ” viljelylaatikoksi” muurikivien avulla. Hyötypuutarha sai lisäksi täydennystä pienestä kasvihuoneesta.

Maanpinnan tasoon muurikivireunuksen viereen asennettiin betonilaatat nurmikon hoidon helpottamiseksi.  Laattarivi pitää alueen yleisilmeen siistinä ilman lisätöitä, muutoin muurin reunaa vasten kasvavat nurmitupsut pitäisi erikseen poistaa ruohonleikkuun jäljiltä.  Betonilaattoja hyödynnettiin lisäksi askelkivinä viljelyruutujen välissä, sekä hyötypuutarhan päässä sijaitsevan kasvihuoneen lattiana. Kasvihuoneen sokkeli puolestaan tehtiin samoista suorakaiteen muotoisista muurikivistä mitä kasvimaan reunustuksessa oli käytetty. Ryytimaan ja pensasaidanteen välille ladottiin polku kierrätyslaatoista ja lopuksi kiveyksen alle levitetty katekangas verhottiin koristesepelillä.

Saneeraus-hyötypuutarha SA

Huoltopihan jatkeena sijaitsevaan hyötypuutarhaan on päällystetty kulkureitti rakennuksen sisätiloista saakka.


Kierrätyslaattaa marjatarhan rajaukseksi

Marjatarhan vanhat, mutta muuten hyväkuntoiset pensaat nuorennettiin leikkaamalla, kasvualustat kitkettiin rikkaruohoista ja perusparannettiin ravinnetäydennyksellä. Pintanurmi pensaiden välistä raapaistiin pois, maanpinta tasoitettiin ja kasvualustan päälle levitettiin katekangas rikkaruohojen kasvun kurissa pitämiseksi. Marjatarha viimeisteltiin verhoamalla katekangas singelillä, eli luonnon pyöristämällä pienellä kivellä ja alue rajattiin ympäröivän nurmipinnan tasoon upotetuilla kierrätyslaatoilla.  Ruohonleikkurilla ei jatkossa enää tarvitse pujotella pensaiden välissä.  Singeliverhous puhdistetaan lehtipuhaltimella puutarhan kevät ja – syysiivouksien yhteydessä.

saneeraus-marjatarha SA

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.