Jokapäiväistä elämää helpottava kodinhoitohuone löytyy jo suurimmasta osaa uudisrakennuksia. Puutarhassa vastaavana kodinhoitotilana toimii huoltopiha pyykki- ja tomutustelineineen, jonka sijainti kannattaa miettiä päivittäisiä kotiaskareita mahdollisimman hyvin palvelevaksi.  Sekä pihan-  että myös kodinhoitotyötä helpottaa lisäksi  huoltotelineiden alustan ja  telineille johtavan käytävän päällystäminen kovalla pinnoitteella säännöllisesti leikattavan nurmikon sijaan.

Huoltopihalla yhdistyy pihakivi ja puu

Remonttikohteemme vanha huoltopiha sijaitsi  rakennuksen sisätilojen jatkeena tontin sivureunalla.  Alueelle oli kulku takaovesta ja sijainti käytännössä vuosien varrella toimivaksi todettu. Tomutus- ja pyykinkuivaustelineet piiloutuivat lisäksi kivasti ikivihreiden tuijien taakse oleskelualueelta katsottaessa, joten  huoltopihan paikkaa ei näin ollen katsottu aiheelliseksi käydä muuttamaan kunnostustöiden yhteydessä.  Alueen pohja sen sijaan laitettiin täydelliseen remonttiin.

Asukkaiden toivomuksena oli vähällä vaivalla kunnossa pidettävä alue.  Toive ei ihmetyttänyt, sillä lähtötilanteen nurmipintaisen huoltopihan ruohon leikkaaminen viimeistelytöineen edellytti tomutustelineen siirtelyä joka ikinen niittokerta.  Hoidon helpottamiseksi leikattava nurmikko poistettiin alueelta kokonaan ja  alue pinnoitettiin yhdistelemällä betonilaattaa ja painekyllästettyä puuta.  Rakennuksen jatkeeksi tontin rajalle pystytettiin lisäksi puinen suojasermi.  Laudoituksen alle asennettu,  rikkaruohojen kasvua estävä katekangas ulotettiin aina suojasermin ja kasviaidanteen alle, jonne se sai verhouksesi seulanpääkivet.

Huolto pelaa nyt hyvin 🙂 Ikivihreiden tuijen ja puusermin välissä sijaitseva suojaisa alue on kuin erillinen pieni kodinhoitotöitä palveleva kesähuone pinnoitettuine lattioineen, jonne voi käydä pyykit ripustamassa vaikka sukkasillaan sisältä käsin.

huoltopiha saneeraus SA

 

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.