Kaivaminen ja maamassojen myllääminen kiveysten pohjauksia tehtäessä tuntuu toisinaan tuskastuttavalta. Kaikki tehty työ – ja eristeet, putket ja piuhat haudataan maan alle,  eikä sitä palkitsevaa ”näkyvää” saada aikaiseksi.  Kun oikein tympäisee kannattaa pitää mielessä että kaikki maanpinnan alla tapahtuva piharakentaminen on välttämätöntä ja ensiarvoisen tärkeää työtä hyvän lopputuloksen aikaansaamiseksi.  Pohjien valmistuttua näkyvää valmista työnjälkeä alkaakin sitten syntymään kohtalaisen nopeasti pihakivien asentamisen myötä.

Varaa tilaa kivilavoille

Pihansaneerauksessa tarvittavien materiaalien tilaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin.  Myös kivitoimituksen ajankohta on hyvä sopia ennakolta,  ja miettiä valmiiksi mihin kivilavat työmaalla sijoittaa kun kuorma saapuu tontille. Materiaalit on mielekästä purattaa mahdollisimman lähelle työpistettä,  mutta ei kuitenkaan työstettävälle alueelle. Katualueen puolella liikuttaessa on lisäksi syytä olla huomioliiveihin pukeutuneena,  ja muistaa laittaa paikoilleen tarvittavat varoitusmerkit liikenteen ohjaamiseksi.

kivilavat SA

Muurien kimppuun ensimmäisenä

Pihamuurit, tai ainakin muurien alin kerros,  asennetaan yleensä paikoilleen ennen pinnoitekivien latomista.  Näin myös remonttikohteessamme, jossa kivityöt aloitettiin muurikivistä tehtävien istutuskaukaloiden rakentamisella.  Koska kaukaloihin oli tulossa kiinteät puutarhavalaisimet, kävi työn alkumetreillä paikanpäällä myös sähkömies tuomassa kaapelikelan, että johdot valaisimille saatiin upotettua tulevien kiveysten alle.

Istutuskaukalot rakennettiin suorakaiteen muotoisesta, kooltaan 360 x 180 x 150 mm muurikivestä. Vierekkäisten kaukaloiden sijainnit mitattiin huolellisesti, että väliin tulevan käytävän pinnoittaminen onnistuisi suunnitelman mukaisesti kiviä leikkaamatta.

muurin teko antiikkimuurikivi SA

Muurikivet asennettiin vaakatasoon maaston lievästä viettävyydestä huolimatta, mikä toi ryhtiä koko etupihan olemukselle. Rakenteen suoruus varmistettiin käyttämällä apuna linjalankaa,  suorakulmaa ja vatupassia.  Olipa kysymys sitten istutuskaukalon tai tukimuurin rakentamisesta, alin muurikivikerros kannattaa asentaa tosi huolellisesti, sillä päälle asennettavilla kivikerroksilla ei pysty paikkaamaan pohjakerroksissa mahdollisesti esiintyviä ”heittoja”.

suorakulma SA  vatupassi SA

Koska muurikivissä ei ollut kivet toisiinsa lukitsevaa profilointia,  kolmikerroksisen muurin kivet kiinnitettiin toisiinsa laittamalla kiviliimaa kerrosten väliin.  Ko. muurikivityyppiä käytettäessä liimaus kannattaa tehdä matalallekin muurille. Liima-aineeksi sopii myös saneerauslaasti.

kiven liimaus SA

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.