Kun kaikki alustavat työt; suunnittelu, luvat, kaapelikartoitukset ja tarvittavat mittaukset oli tehty, pihan kunnostaminen pääsi konkreettisesti vauhtiin.

Kaivutyöt aloitettiin poistamalla maan uumenista kaukolämpöön siirtymisen myötä joutilaaksi käynyt öljysäiliö.  Säiliön ylös kaivamisen jälkeen autotallin edustalle syntyi ammottava aukko, lähes kaksi metriä syvä kaivanto.  Koska kyseinen alue tulisi myös jatkossa toimimaan autojen pysäköintipaikkana, montun täyttäminen vaati erityisen huolellista tiivistämistä painumattoman pohjan aikaansaamiseksi.   Sorapitoinen kaivumaa oli onneksi käyttökelpoista kierrätettäväksi takaisin montun täytteeksi. Täydennykseksi tilasimme 0-55 mm:n murskesoraa joka toimi samalla kantavana kerroksena tulevalle kiveykselle.   Kaivanto täytettiin laittamalla sora-aineksia monttuun 20 – 30 cm:n kerroksina. Jokainen kerros tiivistettiin huolellisesti veden ja 250 kg:n maantiivistimen avulla.

öljysäiliön kaivu SA

Pohjaus ja routaeristys

Öljysäiliön poistaminen aiheutti luonnollisesti poikkeuksellisen paljon kaivua ja täyttöä.  Etupihan muiden tulevien kiveysten ja muurirakenteiden alta epämääräisiä maa-aineksia poistettiin noin puolen metrin syvyydeltä. Pohjaukset ulotettiin reilusti yli kivettävien alueiden.
Routaeristys tehtiin 50 mm:n vahvuisilla levyillä kauttaaltaan yhtenäiseksi tulevien muurikaukaloiden ja pinnoitekivien alalle.  Solumuovilevyt asennettiin tasatun pohjamaan päälle tulevia pinnankaltevuuksia myötäillen.

routaeristys SA patolevy SA

Ennen murskesoratäyttöjä hoidettiin vielä rakennuksen kosteuseristys  kuntoon asentamalla patolevy sokkelia vasten.  Pohjan tasaisuus ja lopulliset kallistukset viimeisteltiin 0-16 mm:n murskesoralla jälleen huolellisesti tiivistäen.  Pohja oli nyt asennushiekkaa vaille valmis muurien tekemiselle ja pinnoitekivien laittoon.

valmis pohja SA

 

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.