Polveilevat polut ja pyöreät patiot elävöittävät pihapiiriä.  Pehmeät muodot ovat helposti toteuttavissa betonikivien avulla. Tietyn tyyppisillä kivillä voidaan latoa jopa ympyriäistä pinnoitetta.  Oikeanlaiset kivivalinnat vähentävät leikkuutyötä, tai poistavat sen kokonaan.

Pyöreä patio ilman leikkuuta

Ympyrään taittuvat, valmiiseen muotoon työstetyt betonilaatat ovat yksinkertainen tapa tehdä pieni pyöreä kivipatio ilman leikkauksia. 2,8 neliömetrin pinnoite syntyy 37:n kiven sarjasta.

kehäkivet SA

Käytännölliset kaarrekivet

Pyöreiden muotojen loihtiminen ilman leikkauksia onnistuu myös pienikokoisten ns. kaarrekivisarjojen avulla. Ympyrämuotoisen kiveyksen latominen aloitetaan yleensä keskeltä.  Pyöreän keskuskiven ympärille asennetaan kooltaan pienimmät ja jyrkimmin kaartuvat kivet.  Ympyrän säteen kasvaessa kivikoko muuttuu asteittain. Ulkokehällä palvelevat normaalit suorakaiteen muotoiset peruskivet.

Kun ympyräisiä muotoja ladotaan osaksi laajempaa pinnoitetta, liittymäkohtia joudutaan viimeistelemään leikkaamalla. Niitä voi myös häivyttää esimerkiksi seulanpääkivin, mikä osaltaan elävöittää kokonaisuutta ja vähentää leikkaustarvetta.

Kaarrekivi SA

Laatta vaatii työstöä

Neliömäisen peruslaatan työstäminen pyöreään muotoon vaatii jo runsaasti leikkaustyötä.   Pienen puoliympyrän muotoisen detaljin sisäänkäynnin eteen jaksaa kuitenkin kohtuudella sahata.  Raami betonikivistä  viimeistelee pinnoitteen  ja pitää leikatut laatat paikoillaan.

sisäänkäynti SA

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.