Sammal viihtyy pihapiirissä mitä moninaisimmissa paikoissa.  Sen poistaminen rakennuksen ulkopinnoista, tai hävittäminen nurmikosta, onkin monelle omakotitaloasukkaalle tuttua hommaa. Toisinaan sammal tuppaa leviämään myös pihakiveysten pintaan ja saumoihin. Mitä nopeammin asiaan reagoi, sitä helpompi sammal on hävittää.

Harja irrottaa pinnasta, kaavinrauta saumoista

Kiveyksen pinnasta sammal irtoaa katuharjalla napakasti harjaamalla.  Saumojen puhdistamisessa voidaan käyttää apuna painepesuria, tai esimerkiksi ohutteräistä kaavinrautaa, joka poistaa näppärästi myös saumoissa kasvavat rikkakasvit.   Erityyppisiä saumakaapimia tai kaavinrautoja voi ostaa useimmista puutarhatyövälineitä myyvistä liikkeistä tai tilata verkkokaupasta.  Esimerkiksi Wolf-Garten tuoteperheeseen kuuluu kiveysten puhdistus-setti,  joka pitää sisällään  kaavinraudan, saumaharjan ja varren pikalukituksella.

Saumakaavin SA

Sammalenpoistoaineet hidastavat uudelleenkasvua

Mekaanista sammalen poistamista  on mahdollista täydentää sammalenpoistoaineilla kuten esimerkiksi Isola Bio-Ren tai Sikagard – 715W. Molemmat tuotteet poistavat tehokkaasti sekä sammalta, levää että jäkälää ilman fosfaattia ja orgaanisia liuottimia.   Tuoteselosteet ja käyttöohjeet löytyvät myyntipakkauksista. Sammalenpoistoaineet hävittävät maanpäällisen kasvuston ohella betonin huokosiin tunkeutunutta rihmastoa hidastaen uudelleen kasvua.

Ei nurmikon sammalentorjunta-aineita kiveyksille

Nurmikoiden sammalentorjunnassa käytettävät erikoislannoitteet ja torjunta-aineet eivät sovellu käytettäväksi pihakiveyksillä.  Jotkut tuotteista saattavat värjätä betonikiveyksiä, joten sammalta nurmikolta torjuttaessa kannattaa olla huolellinen mikäli käsiteltävä alue sijaitsee pihakivipolun tai -pation vieressä.

Ajan patinoima vihreä sauma

Etenkin vanhemmissa pihapiireissä näkee toisinaan betonilaatoituksia joiden saumoissa kasvaa tasaisen vihreä sammalmatto.   Jos pihaa tai pihakiveystä ei ole tarkoitus saneerata, kannattaa harkita antaako kiveyksen pitää ajan patinoima herkkä saumansa.  Sillä toisaalta – onhan sammal myös ihan kaunista 🙂

sammaloitunut kiveys SA

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.