Raparperilaattojen tekeminen on mukavaa loma-ajanvietettä koko perheelle.  Niiden  valmistaminen onnistuu vaikka mökillä, sillä betoniaskarteluun tarvitaan vain kuivabetonia ja vettä, ja innokkaita tekeviä käsiä 🙂

1) Sekoita kuivabetoni ja vesi tasaiseksi massaksi suuressa astiassa. Vispiläkone helpottaa sekoittamista.  Massa on sopivaa kun se on jäykähköä, mutta helposti muovailtavissa.

Lehtilaatta1 SA

2) Aseta raparperinlehti tasaisen levyn päälle ruotipuoli ylöspäin.

Lehtilaatta2 SA

3) Peitä lehti muovilla joka helpottaa laatan irrottamista kuivumisen jälkeen.  Halutessasi voit lisäksi sipaista muovin pintaan hieman ruokaöljyä.  Käytä tarkoitukseen läpinäkyvää sileää muovia. Kauppojen muovipussien, tai vastaavien mainospussien, värikkäät kuviot ja tekstit tarttuvat betonipintaan – myös muovin taittokohdat näkyvät lopputuloksessa.

Lehtilaatta3 SA

4) Levitä betonimassaa muovin päälle ja viimeistele käsin lehden muotoja myötäillen. Noin 3 cm paksuinen lehtilaatta kestää kevyen satunnaisen liikkumisen.
Jos  lehtilaattojen päällä kävellään paljon, tee laatoista hieman paksumpia ja ”raudoita” ne laittamalla massakerroksien väliin katiska – tai kanaverkkoa.   Jätä massa kuivumaan,  ja suojaa tarvittaessa sateelta.  Kuivumiseen vierähtää yleensä aikaa muutamasta päivästä yhteen viikkoon.

Lehtilaatta4 SA Lehtilaatta5 SA

5) Irrota kuivuneet raparperilaatat varovasti muovin päältä.

Lehtilaatta6 SA Lehtilaatta7 SA

6) Viimeistele laatat maalaamalla ne haluamasi väriseksi esimerkiksi sokkelimaalilla.

Lehtilaatta8 SA Lehtilaatta9 SA

7) Lehtilaatoista voi sommitella vaikkapa koristeellisen polun kivikkopuutarhaan tai hyödyntää niitä askelkivinä kukkapenkissä tai kasvimaan käytävillä.   Persoonalliset itse tehdyt lehtilaatat ovat myös mitä mainioin kesätuliainen ystävälle.

Lehtilaatta10 SA

 

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.