Pihakiveyksien värien hallittu käyttö vaikuttaa koko puutarhan ilmeeseen. Se on avain kauniiseen ja linjakkaaseen kokonaisuuteen yksilöllisellä ilmeellä maustettuna. Värimieltymykset ovat makuasioita. Siinä missä yksi tykkää voimakkaista kontrasteita, toinen suosii hillittyä harmoniaa. Onneksi pihakivien kattavasta väripaletista löytyy vaihtoehtoja jokaiseen makuun.

Runsas värimaailma

Pihakivien värit vaihtelevat hieman valmistajasta riippuen. Perusharmaan ohella lähes jokaisen tehtaan värivalikoimiin kuuluvat mm. eri sävyn mustat, tummanharmaa, punainen ja useimmiten myös ruskea. Kirjavat pihakivet tekevät lisäksi tuloaan tuoden piristävän lisän perusväreihin. Vanhan tutun punamustan ohella löytyy nyt myös mm. mustavalkoista ja ruskeanvalkoista kiveä.

Kivivalmistajien tuote-esitteitä selaamalla pääsee tutustumaan eri kivityyppeihin ja värivaihtoehtoihin. Kannattaa myös pistäytyä, jos mahdollista, yritysten näyttelyalueilla tai pihakiviä välittävissä kaupoissa katsastamassa värejä livenä, jolloin sävyt tulevat esiin luonnollisimmillaan. Muuri- ja reunakiviä löytyy yhtäläisissä väreissä pinnoitekivien kanssa.

Värin valinta

Yksi hyvä konsti on peilata pinnoitteiden värejä rakennuksen värimaailmaan ( seinät, katto, sokkeli, ikkuna- ja ovipielet) ja pihan muiden rakenteiden värien kanssa. Joku yhteinen nimittäjä on hyvä olla. Lopputulos on onnistunut kun pihan kivetyt alueen sulautuvat luontevasti pihakokonaisuuteen.

Eri värejä voi myös yhdistellä keskenään. Kovin monen värillisen kiven käyttö etenkin pienehköllä alueella saattaa kuitenkin aiheuttaa rauhattomuutta, joten useimmiten on turvallista pitäytyä esim. kahteen hyvin toisiinsa istuvaan värisävyyn. Taitavasti eri värejä hyödyntämällä voidaan myös tuoda esiin pihan eri osa-alueita, esimerkiksi erottaa huoltopiha omaksi osakseen laajempaa pinnoitetta, tai kiveykseen tehdyllä raidalla viitoittaa kulkua tiettyyn suuntaan. Lisäksi jo muutama perusväristä poikkeava kivi keventää koko pinnoitteen olemusta etenkin isoilla kivetyillä alueilla.

Ruskean eri sävyt pääsevät hyvin esille mm. keltaisen talon pihapiirissä. Ruskea maanläheisenä värinä istuu lisäksi hyvin suomalaiseen maisemaan ja sopii luontevasti esimerkiksi loma-asunnon pihaan, joka useimmiten sijaitsee männikön katveessa.

ruskea kiveys SA

Harmaa ja musta ovat aina varmoja värivalintoja ja -yhdistelmiä. Vihreän talon värimaailmaan sopivat lisäksi esimerkiksi ruskea eri sävyt ja siniseen rakennukseen punamusta, jos talo on vaaleahko. Valkoisen rakennuksen kanssa passaavat lähes kaikki värit.

musta-harmaa yhdistelmäkiveys SA

Punaisen talon rakennuksen välittömässä läheisyydessä olevan laajahkon pinnoitteen pääväriksi valitsisin mustan tai harmaan, elävöitettynä korkeintaan ripauksella punaista. Punamusta voisi myös olla yksi varteenotettava vaihtoehto etenkin jos talon katto on musta ja sokkeli harmaa. Mikäli kivettävä alue on etäämpänä rakennuksesta, kiveyksen väriksi sopii rehellinen punainen tai punamusta.

Värivalinnoissa on hyvä muistaa että kiveystä tekee itselleen. Tärkeintä on että itse pitää valitsemistaan sävyistä. Värillä on väliä, muiden mielipiteillä sen sijaan ei.

Punamusta kiveys piristää muuten vaaleaa kokonaisuutta  siniharmaan rakennuksen laajalla terassilla.  Värien ohella ( musta, punamusta ja harmaa) pation pinnoitteena on yhdistetty taitavasti betonikiviä ja -laattoja.

Punamusta kiveys piristää muuten vaaleaa kokonaisuutta siniharmaan rakennuksen laajalla terassilla. Värien ohella ( musta, punamusta ja harmaa) pation pinnoitteena on yhdistetty taitavasti betonikiviä ja -laattoja.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.