Istutuskaukaloksi tehtyjen muurirakennelmien jälkeen rivitalon asuntokohtaisen pikkupihan saneeraustyössä oli vuorossa tulevan oleskelualueen kiveäminen. Noin 20:n neliömetrin kokoiselle alueelle tilattiin kaksi lavallista betonilaattaa paikanpäälle toimitettuna. Yhden kivilavallisen painaessa toista tonnia, ei laattojen peräkärryllä rahtaaminen ollut mielekästä.

Laatoilla näkyvää nopeasti

Laattojen asentaminen päätettiin aloittaa rakennuksen seinän vierestä, mikä tarkoitti että joutuisimme kiviä hakiessa kävelemään tasatun asennushiekkana käytetyn kivituhkakerroksen päällä. Tämän vuoksi tiivistimme kivituhkakerroksen, jolloin kengän painaumia ei häiritsevästi jäänyt asennuspintaan.

Ja sitten alkoikin näkyvää syntymään todella nopeasti! Vain muutaman tunnin kuluttua kaksi lavallista kiviä oli maassa kahden miehen toimesta, ja oleskelualue katettu pintaprofiloidulla, mustavalkealla kolmen erikokoisen laatan eläväisellä yhdistelmällä. Laattojen ja muurin väliin jäävään rakoon asennettiin raita pienistä betonikivistä. Ylimääräisiä laattoja jäi loppujen lopuksi tasan yksi kappale 🙂

Kuvassa vasemmalla rivitalopihan oleskelualue ennen ja oikealla saneerauksen jälkeen.

rivaripiha ennen SALoimulaatta SA

Rännikaivon ympäryksen siistiminen

Pinnoitetyö ei varsinaisen oleskelualueen osalta edellyttänyt kivien leikkaamista. Laatoituksen reunaan sijoittuvan rännikaivon ympäryksen teimme siistiksi kaarrekivisarjan kiviä hyödyntäen ja pyöristämällä muutamaa laattaa oleskelualueen ja rännikaivon kiveyksen yhtymäkohdassa. Työ hoitui näppärästi timanttiterällä varustetulla yhden käden hiomakoneella ( vasen kuva ).

rälläkkä SARännikaivon ympärys

Viimeistelyä ja saumausta

Ennen pinnoitteen saumaamista tarkistimme vielä saumojen suoruuden ja teimme tarvittavat oikaisut. Saumaushiekkana käytimme kuivaa tasarakeista säkkitavaraa, jota on helppo levittää ja harjata saumoihin. Pieni määrä hiekkaa jätettiin varastoon reserviin, sillä reipas sade vajuuttaa uutuuttaan saumoihin harjattua hiekkaa ja täydennyssaumaus on useimmiten paikallaan.

Saumojen oikaisu SAsaumaushiekka SA

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.