Suomessa elää useita kymmeniä muurahaislajeja. Pienet ahkerat niveljalkaiset puurtajat ovat tärkeä osa ekosysteemiämme, mutta miehittäessään pihapiirin, vallatessaan pation, tai tunkeutuessaan sisälle huonetiloihin, ne muuttuvat haittaa aiheuttaviksi kiusankappaleiksi.

Sisälle tuppautujat

Rakennuksen sisällä aiheuttaa haittaa pääsääntöisesti kolme eri muurahaislajia, joista pienet mustat sokerimuurahaiset eli mauriaiset ovat yleisimpiä. Ne ovat erittäin persoja makealle, ja parveilevat alta aika yksikön keittiön pöydälle unohtuneen sokerisen herkkupalan kimpussa. Ongelma on useimmiten suurin kevättalvella ja keväällä. Sokerimuurahaiset pesivät yleensä ulkona, mutta pesä voi löytyä myös esimerkiksi kivijalan halkeamasta.

Mauriaisia kiusallisempia ei-toivottuja ”vuokralaisia” ovat vajaan parin millin pituiset kellertävät tai punertavat faaraomuurahaiset, jotka elävät sisätiloissa ympäri vuoden pesien seinien raoissa ja täytteissä. Pesän löytää yleensä lämmönlähteen läheisyydestä. Ravinnokseen faaraomuurahaiset etsivät proteiinipitoista ruokaa ; lihaa, maksaa yms.

Kolmas sisätiloissa viihtyvä muurahaislaji on edellisiä isompi hevosmuurahainen. Keskimäärin noin 1 cm:n pituinen, mustanpuhuva punaruskea muurahainen pesii lähellä maanpintaa sijaitsevissa puurakenteissa ja välipohjissa, ja voi aiheuttaa merkittäviä vaurioita rakennuksen kantaviin rakenteisiin.

Pesivätkö muurahaiset pihakiveyksien alle ?

Muurahaiset rakentavat pihapiirissä pesiään monenlaisiin paikkoihin kuten esimerkiksi kukkapenkkeihin, mansikkamaalle, kasvihuoneeseen, sokkelin viereen tai sen halkeamiin, luonnonkivien alle ja – kyllä – toisinaan myös pihakivetyksien alle. Yhteiselo patiolla kuhisevan muurahaisyhdyskunnan kanssa voi olla vähemmän rentouttavaa, mutta onneksi kuokkavieraista pääsee eroon asianmukaisilla torjunta-aineilla.

Muurahaisten torjunta

Muurahaisten torjuntaan on olemassa erityyppisiä kauppavalmisteita; syöttejä, sirotteita, aerosoleja, pölytteitä, pulvereita, geelejä sekä veteen liuotettavia tiivisteitä. Niiden teho perustuu joko suoraan kosketukseen, tai valmisteet toimivat syötteinä, joita työläismuurahaiset kuljettavat pesiin altistaen koko yhdyskunnan torjunta-aineen vaikutukselle. Osa tuotteista sopii käytettäväksi sisätiloissa, osa ulkona. Käyttö- ja turvaohjeisiin kannattaa aina tutustua huolellisesti ennen torjuntatoimenpiteitä.

Pihakiveyksien alla tai saumoissa pesivien muurahaisten torjuntaan sopivat parhaiten erilaiset kasteluaineet tai veteen sekoitettavat tiivisteet, jotka on helppo levittää kastelukannulla. Pesien kohdalta kiviä voi myös nostaa ylös, ja kaataa liuosta suoraan asumukseen. Muurahaisten pesintää laattojen ja kivien alla voidaan myös yrittää estää saumaamalla kiveykset erikoissaumausaineella, joka kovettuu kiveyksen saumoihin.
Lue lisää : Grepur sauma-laasti

Ekoaseena kikkakolmoset

Selailin mielenkiinnosta netin keskustelupalstoilta mitä kotikonsteja ja kikkakolmosia muurahaisten päänmenoksi on käytetty. Kaneli jauhemaisessa muodossa näytti olevan yksi suosituimmista konsteista häätää kiusankappaleita. Myös mm. ruokasoodalla, suolalla, kahvinporoilla, valkopippurilla ja talkilla oli tukittu muurahaisten kulkuaukkoja ja reittejä vaihtelevalla menestyksellä. Pitääpä kokeilla 🙂

Lue lisää muurahaisten torjunnasta ja torjunta-aineista :
Cooper
Raid
Baygon
Baition

Muurahainen SA

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.