Pohjatöiden valmistuttua pääsimme vihdoin aloittelemaan asentamistyötä. Pihan koosta riippumatta on loogista tehdä muurit valmiiksi ennen pinnoitekivien latomista, joten ensimmäisenä kävimme muurien kimppuun. Koska tila kapeassa rivitalopihassa oli sivusuunnassa kortilla, olivat muurikivistä tehtävät kaksi istutuskaukaloa tulevan oleskelualueen vastakkaisille reunoille suhteellisen pieniä. Myös kivityypiksi oli valittu kapein ja siroin mahdollinen markkinoilla oleva muurikivi. Tarvittava kivien määrä oli lisäksi niin kohtuullinen, että rahtaaminen muurikivien osalta onnistui pakettiautolla ja peräkärryllä.

Asennus vaakatasoon

Pohjan tekovaiheessa huomioitujen rakennuksesta poispäin kaatuvien kallistusten johdosta maasto vietti tasaisesti alaspäin. Vietosta huolimatta muurikivet asennettiin ryhdikkäästi vaakatasoon, mikä tarkoitti yhden kivivarvin jäämistä osittain maan alle muurin yläpäässä.

Istutuskaukalo muurikivi SARivitalopiha saneeraussuunnitelma SA

Istutuskaukaloiden riittävä multatilan vahvuus ( n. 50 cm) varmistettiin kaivamalla lapiolla hieman sora-ainesta pois kaukaloiden keskiosasta. Mullan alle piiloon jäävälle osalle lauta-aitaa vasten asennettiin lisäksi vahva filmivanerilevy. Patolevy mullan ja muurikivien välissä estää mullan menemistä kivien rakoihin ja pitää kivet kuivempina.

Patolevy muurikivi SA

Istutuksille ei kelpuutettu pihan kuorinnan yhteydessä talteen otettua rikkaruohottunutta humusmaata, vaan kaukalot täytettiin seulotulla mullalla.

Lue lisää MUURIN RAKENTAMINEN ja RIVITALOPIHAN SANEERAUS

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.