Reunatuenta viimeistelee pinnoitteen varmistaen kivien paikoillaan pysymisen ja antaa pinnoitteelle huolitellun ilmeen. Mitä pienempiä kivet pinnoitteen reunassa ovat, sitä enemmän tukemiselle on tarvetta. Alla oleva kuva havainnollistaa selkeästi miten tukematta jätetty kiveys irvistää epäsiististi ja on vaarassa purkautua.

Tukematon kiveys SA

Kiveyksien reunojen tukemiseen on useita vaihtoehtoja. Kaavoihin ei tarvitse kangistua. Parhaimmassa tapauksessa reunustus sekä vahvistaa että elävöittää pinnoitetta antaen sille yksilöllisen leiman.

Betoniset reunakivet ja -listat

Pinnoitteen tukemiseen voidaan käyttää esimerkiksi erityyppisiä maahan upotettavia betonisia reunakiviä tai – listoja. Ne kannattaa asentaa paikoilleen kivien latomisen jälkeen lähes samaan tasoon ympäröivän maaston kanssa, jolloin reunustus ei hankaloita kesän ja talven hoitotöitä. Kotipuutarhoissa yleisimmin käytetyt reunakivet ovat pienikokoisia ja näppäriä käsitellä.

Vasemman puoleisessa kuvassa pation pintaprofiloidun laatan tuentaan on käytetty reunakiveä, joka on asennettu sekä pinnoitteen että tulevan nurmialueen kanssa samaan tasoon. Oikealla betonista reunakiveä on käytetty hieman polveilevan käytävän rajaukseen. Reunakivi on asennettu korkeammalle kuin polun pinta, mutta samaan tasoon nurmikon kanssa, jolloin nurmikon leikkaaminen on helppoa.

Reunatuenta reunakivi SA Reunatuenta reunakivi2 SA

Betonikivet ja -laatat

Betonikiveyksen tukemisen ja rajauksen voi tehdä myös pinnoitteena käytetyistä kivistä ladontasuuntaa vaihtamalla. Kuvan hiekanruskean kiveyksen tuentaan on käytetty tummanruskeaa kiveä. Käytävän rajaus jatkuu ratoina halki autotallin edustan ison pinnoitteen viitoittaen hauskasti jalankulkua polkua kohden. Rakennuksen kanssa yhteen sointuvat kiveyksen värit muodostavat lisäksi kauniin tasapainoisen kokonaisuuden.

Reunatuenta betkivi väri SA

Alla olevassa kuvassa tulopihan mustan betonikivikäytävän paikoillaan pysyminen on varmistettu harmaalla betonilaatalla. Harmoninen musta-harmaa yhdistelmä jatkuu myös pihan muissa kivirakenteissa. Viettävän pihan korkoeroa on häivytetty muurikivellä, ja pihan hoitotyötä helpotettu asentamalla betonikivirajaus muurin ja nurmikon yhtymäkohtaan.

reunatuenta laatta SA

Graniitti

Betonikiveyksiä voi rajata myös luonnonkivellä. Graniittinen reunakivi, tai – nupukivi ( kuvassa ) rajaa pinnoitteen nurmikosta ja pitää tukevasti kiveyksen paikoillaan.

Reunatuenta graniittinupu SA

Lue lisää reunakivivaihtoehdoista.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.