Sain asukkailta pikkupihan suunnittelulle vapaat kädet. Ainut toivomus oli että noin 50 neliömetrin aidatulla pihamaalla ei ole yhtään leikattavaa nurmikkoa. Erilaiset kiveykset näyttelevätkin näin ollen pihassa suurta roolia.

Oleskelualuetta verhoaa eläväinen pintaprofiloitu kolmen erikokoisen betonilaatan sarja. Päällystettä täydentää vanhennetuista betonikivistä ladottu sisäänkäynnin ja varaston edusta, sekä raidat muurikivistä tehtyjen istutuskaukaloiden edessä. Pinnoitettava alue mitoitettiin alun perin niin että laatat ja kivet voidaan latoa “täysikokoisina” ilman leikkaamisia, mikä nopeuttaa ja helpottaa oleellisesti asennustyötä.

Loppuosaa pihan pinta-alasta verhoaa koristesorakate, jota on elävöitetty käyttämällä kahta väriä (punainen ja musta), askelkivin sekä erilaisin rajauksin ja kuvioin. Oleskelualueelta portille johtaa betonikivin rajattu sorapintainen polku astinlaattoineen. Polun keskelle sijoittuu pihan erikoisuus, ilmansuunnat ilmaiseva kompassikuvio, jonka tekemiseen käytettiin betonilaattojen ja -kivien ohella luonnonkiveä.
Pihan päädyssä lauta- ja kuusiaidan välinen 2-luokan nurmialue toimii lumen kasauspaikkana.

Reilu puolitoista metriä korkea lauta-aita antaa hyvän suojan naapuriin ja pysäköintialueelle. Pihan rajaaminen lauta-aidalla oli ollut asuntokaupan edellytys. Olemassa olevan lauta-aidan jatke suunniteltiin nykyistä vastaavaksi, ja pihan perille tehtiin kulkuportti pienen pergolan kera. Rivitalon huoneistokohtaisen pihan aitaamista säätelee rivitaloyhtiön yhtiöjärjestys. Jos pihan aitaaminen on oleellinen asia, kannattaa lupa-asiat selvittää jo ennen osakkeen ostamista.

Rivitalopiha saneeraussuunnitelma SA

Numeroiden ja kirjainten selitykset:
1) Betonikivi, harmaa ( sisäänkäynnin edusta, muurin vierusta, polun rajaus)
2) Betonilaatta, mustavalkea, pintaprofiloitu
3) Betonikivi, harmaa, kaarrekivet
4) Betonilaatta, harmaa
5) 30 cm korkea istutuskaukalo muurikivestä
6) Kompassikuvio. Yhdistelmä luonnonkiveä, betonilaattaa ja -kiveä
7) Maakivi
8) Metalliportti ja pergola
9) Koristesora punainen
10)Koristesora musta

A)Kasviryhmä
B) Hedelmäpuu

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.