Näin syksyn koleina sateisina päivinä on taas hyvä muistuttaa hulevesien hallinnan tärkeydestä. Ääriolosuhteissa rankkasateilla voimakkaiden sadekuurojen iskiessä eivät kaivot ennätä imemään kaikkia vesiä. Läpäisemättömiltä  pinnoitetuilta alueilta vyöryy valtavia vesimassoja vieden viettävillä alueilla maita mukanaan.  Lisäksi etenkin tänä kesänä ovat kaivot tukkeutuneet poikkeuksellisen runsaasta koivunsiemen määrästä ja havuneulasista.
Yksi tapa eliminoida kaivojen ja sadevesiverkostojen ylikuormitusta rankkasateiden ja voimakkaiden sadekuurojen jälkeen on pinnoittaa osa piha-alueesta pihakivillä, joiden rakenne ja muoto ohjaavat hulevesiä suoraan maahan päällysteen sauman läpi. Perinteisen reikäkiven/laatan rinnalle on tullut usealta valmistajilta mielenkiintoisia kevyemmin asennettavia vaihtoehtoja.

Kun jo pohjarakenteissa huomioidaan veden imeyttäminen ja kiveykset saumataan nolla-ainesta sisältämättömällä soralla, on luontoystävällinen tapa käsitellä sade- ja sulamisvesiä valmis. Sekoittamalla humusta saumaussoraan saadaan vihreyttä –  joskin läpäisykyvyn kustannuksella.  Asianmukaisesti pohjattuna vettä läpäisevät pinnat kestävät myös hyvin kulutusta.

Hulevesiä läpäisevä pihakivi

louhikivi SA  nurmikiven asennus SA

Hulevettä läpäiseviä kiviä on saatavana eri kokoisia, vahvuisia, muotoisia ja nykyään myös väreissä on vaihtoehtoja.

Hulevettä läpäiseviä kiviä on saatavana eri kokoisia, vahvuisia, muotoisia ja nykyään myös väreissä on vaihtoehtoja.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.