Sana betoni kalskahtaa ensi kuulemalta kovalta. Todellisuudessa kovuus betonisissa pihakivituotteissa kuvastaa vain niiden kestävyyttä, sillä niin kivet kuin muurit taipuvat piharakentamisessa pyöreisiin pehmeisiin muotoihin.

Pihakiveyksien kaarevat ja ympyriäiset muodot vaativat yleensä jonkin verran työstämistä kivityypistä riippuen. Esimerkiksi loivasti kaarteisten pihakäytävien kiveäminen onnistuu kuitenkin pienillä suorakaiteenmuotoisilla betonikivillä ilman kivien leikkaamista.  Ns. kaarresarjoilla on puolestaan mahdollista latoa jopa pyöreää muotoa ilman leikkuutyötä.

Pyöreä kiveys SA

Betoniset muurikivet taipuvat betonikivien lailla kauniille kaarelle muurikivityypistä riippuen.  Kuvissa (alla)
olevan muuri-istutusryhmän pyöreyttä täydentävät  rungolliset pyöreään muotoon leikatut kartiotuijat.  Vasemmanpuolinen kuva on otettu keväällä toukokuun alkupuolella taimien istuttamisen jälkeen, oikeanpuolinen kuva  elo-syyskuun vaihteessa. Kasvillisuus on rehevöitynyt kivasti ja pehmentää mukavasti betonista muurirakennetta. Monivuotiset pensaat ja havut ovat lisäksi saanet seurakseen yksivuotisia kesäkukkia.

Pyöreä muuri kevät SA   Pyöreä muuri syksy SA

Erityyppisiä piha- ja muurikivimalleja on esillä pihakivisivustolla, ja niihin voi tutustua myös pihakiviä valmistavien yritysten kotisivuilla.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.