Kasvit ja betoniset pihakivet täydentävät toisiaan.  Kasvillisuus lisää kivettyjen alueiden viihtyvyyttä  ja pehmentää massiivisia muureja rennoilla rönsyilevillä versoillaan.  Betoniset pihakivet  puolestaan kehystävät kasviryhmiä korostaen kukkien ja pensaiden kauneutta. Yhdessä kivet ja kasvit muodostavat näyttävän, moni-ilmeisen ja helppohoitoisen pihapiirin.

Ilmastollisesti kestäviä koristepensaita ja -puita voidaan huoletta istuttaa pitkälle syksyyn aina maan routaantumiseen saakka.  Mm. monivuotisille kukille eli perennoille, hedelmäpuille sekä havukasveille on kuitenkin eduksi kun ne istutetaan syyskuun puoleen väliin mennessä, jolloin taimet ehtivät hieman juurtua ennen talven tuloa.

Perennoille sopiva kasvualustan vahvuus on keskimäärin  40 cm.  Ennen istuttamista kasvualustaan lisätään tarvittaessa maanparannusainetta, lannoitetta ja kalkkia. Lopuksi maa muokataan istutuskuntoon joko käsityönä lapiolla tai puutarhajyrsimellä.

Perennoille sopiva kasvualustan vahvuus on keskimäärin 40 cm. Ennen istuttamista kasvualustaan lisätään tarvittaessa maanparannusainetta, lannoitetta ja kalkkia. Lopuksi maa muokataan istutuskuntoon joko käsityönä lapiolla tai puutarhajyrsimellä.

Perennat istutetaan lajista ja lajikkeesta riippuen keskimäärin 30 - 40 cm välein.  Loistokurjenpolvet, jaloangervot ja syysleimut saavat vielä seurakseen keväällä kukkivia sipulikasveja, krookuksia ja tulppaaneja.

Perennat istutetaan lajista ja lajikkeesta riippuen keskimäärin 30 – 40 cm välein. Loistokurjenpolvet, jaloangervot ja syysleimut saavat vielä seurakseen keväällä kukkivia sipulikasveja: krookuksia ja tulppaaneja.

 

Betoninen reunakivi tukee laatoitusta ja reunustaa samalla kasviryhmää.

Betoninen reunakivi tukee laatoitusta ja reunustaa samalla kasviryhmää.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.