Pihakiveyksen viimeistely

Pihakiveyksen viimeistelytöihin kuuluva kivien leikkuutyö ottaa hyvilläkin työvälineillä oman aikansa.  Pienet jyrkät kaarteet sahasimme jo edellä mainitulla  timanttiterällä varustetulla yhden käden rälläkällä.  Suoralinjaisissa leikkauksissa käytimme pöytämallin kivisahaa, johon sai veden mukaan.  Vesi sahauksen yhteydessä vähentää mm. pölyhaittaa ja terän kuumenemista. Lisäksi  kivien leikkuussa oli apuna polttomoottorikäyttöinen kivisaha.

2polttomoottorisaha

Kun kivipalapelin kaikki palaset olivat kohdallaan, kiveys saumattiin asennushiekkana käytetyllä kivituhkalla.  Ensimmäisen saumauksen jälkeen kaikki hiekan varaan asennetut betonikivet tärytettiin 80 kg:n maantiivistimellä.  Jälki ja viimeistelysaumaukseen käytimme  erikoissaumausainetta ( Techni-Seal RG -saumausaine) joka kostutuksen jälkeen kovettuu saumoihin estäen mm. rikkaruohon kasvua.

Nurmetusta  ja taimien istutusta

Ensimmäinen kasettikuormallinen multaa tilattiin vasta kun kivityöt olivat täysin valmiit.  Tätä ennen jokainen kasa olisi vain ollut tiellä kiviä koneella siirrettäessä.  Ensimmäisellä multakuormalla täytettiin korotetut istutuskaukalot, joihin muodostui automaattisesti kasvien vaatima 40 – 50 cm kasvualustavahvuus.  Multaa tarvittiin lisäksi tuleville nurmialueille noin 20 cm:ä paksu tasavahva kerros tiivistymisvara huomioiden.   Konekarkeudelle levityksen jälkeen multa tasattiin, lannoitettiin ja kalkittiin suositusten mukaisesti sekoittamalla ainekset kasvualustaan puutarhajyrsimellä.  Lopuksi kevyt tiivistys, kylvö ja siemenen peitto .

2multakuorma    2mullanlevitys

Hoitotöiden helpottamiseksi muurirakenteilla rajattujen istutuskaukaloiden kasvualustat verhottiin vahvalla katekankaalla  ( polypropeenikangas) ennen taimien istuttamista.  Kangas läpäisee veden, mutta estää rikkaruohojen kasvun.   Kasvit istutettiin kankaaseen tehtyihin aukkoihin ja lopuksi katekangas verhoiltiin ohuella kerroksella koristesepeliä.
Etupihan puolivarjoon sijoittuvaa kasviryhmää hallitsevat ikivihreät havut; kartiotuijat,  pyöreät kääpiöpallotuijat sekä lamoavat tuiviot. Oleskelupihan aurinkoisessa istutuksessa viihtyvät keijuangervot, pensashanhikki Goldteppich sekä muurin reunan yli rönsyilevät seppelvarvut ja kääpiökatajat.

2etupihan kasviryhmä   2takapihan kasviryhmä

Taimet lähtivät hyvin kasvuun,  ja otollisten säiden johdosta myös heinänsiemen iti  joutuin ja piha vihertyi nopeasti.  Nurmikon ensimmäinen leikkaus tehtiin noin kuuden viikon kuluttua kylvöstä.  Betonikiviraita muurin kupeella nurmipinnan tasoon maahan upotettuna vähentää hoitotyötä.  Leikkurin pyörien kulkiessa kiviraitaa pitkin ei  viimeisteltäviä ruohotupsuja jää muuria vasten vaan leikkuujälki on kerralla siisti.

2ruohonleikkaus

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.