Betonisista muurikivistä rakennettu kasvilava on ulkonäöltään tyylikäs ja kestoltaan pitkäikäinen vaihtoehto laudoista ja lankuista tehdyille rakenteille. Muurikivi varastoi lisäksi lämpöä vaikuttaen positiivisesti viljeltävien kasvien kasvuun. Lavasta kannattaa tehdä vähintään 20 – 30 cm korkea riittävän multatilan aikaansaamiseksi, ja leveys mitoittaa niin että viljelysten hoitaminen onnistuu liiemmin kurkottelematta. Muuten koon voi suunnitella tilan, tarpeen ja harrastuksen mukaan.
Kivien ja mullan väliin on hyvä asentaa kosteuseristeeksi patolevy, ja huolehtia ylimääräisen sadeveden poistuminen lavasta tarvittaessa salaojituksen avulla. Rakenne pysyy ryhdikkäänä ja liikkumatta paikoillaan, kun perustus tehdään routimattomaksi.

Mm. keittiöpuutarhan kasvit; salaatit, retiisit, pavut  ja lämpöä rakastavat yrtit viihtyvät muurikivistä rakennetussa lavassa. Rönsyilevä pensaskrassi muurin reunalla pehmentää rakennetta samalla kun sen lievästi piparmintulle maistuvia kukkia voi hyödyntää salaattien ja kakkujen koristeena.   Avolavan päälle levitetty harso tasaa lämpötilaeroja, nopeuttaa siementen itämistä, antaa suojaa kylminä öinä ja torjuu lentäviä tuholaisia.

Kasvilava muurikivi SA2  Kasvilava muurikivi SA1

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.