Betonisin muurikivin toteutetut tukirakennelmat ratkaisevat rinnetonttien ongelmakohdat puutarhan eduksi ja yhdessä kasvillisuuden kanssa muodostavat upean pihakokonaisuuden.  Tukimuurien avulla on myös mahdollista saada lisäneliöitä hyötykäyttöön viettävässä maastossa,  ja  lisäksi muurit sopivat elävöittämään tasamaatonttia.  Korotetut betonisista muurikivistä tehdyt istutusaltaat palvelevat  erityisen hyvin paikoissa jonne kasveille riittävän syvän kasvualustan kaivaminen maan alle on hankalaa tai peräti mahdotonta.

Muurikiviä on erityyppisiä,  ja jokaisella tyypillä on omat erityispiirteensä ja ominaisuutensa.  Jotkut muurikivityypit taipuvat kaarelle toisia paremmin,  ja esimerkiksi kooltaan massiiviset muurikivet sopivat korkeisiin muurirakenteisiin pienikokoisia paremmin.  Muurin korkeus ja muoto ovatkin ratkaisevassa asemassa muurikivi tyyppiä valittaessa.

Lähes kaikissa muurikivissä on ominaisuutena kivet toisiinsa lukitseva luja profilointi, joka takaa mataliin muureihin kestävän rakenteen ilman laastia ja liima-aineita. Korkeissa muureissa rakenteen lujuus ja pystyssä pysyminen varmistetaan valetulla anturalla, harjateräksillä ja kivien pystyreikiin tehtävillä betonivaluilla. Yli 70 cm muurit tarvitsevat yleensä myös toimenpideluvan.

Muurikivien värit myötäilevät betonisten pinnoitekivien värejä.

Muurit SA1

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.