Pinnoitekivien asentamista ja asfaltin vetoa

Muurien pystyttämisen jälkeen oli pinnoitekivien asentamisen vuoro.  Tarkistusmittausten,  asennuskivituhkan levittämisen ja tasauksen jälkeen kivien latominen  suunnitelmassa piirretyille paikoille sujui vaivattomasti. Käytäville ja oleskelualueelle betonikivet ladottiin tiililadonnalla ja pintaa elävöitettiin rajauksin ja ladonnan suunnanmuutoksilla. Teknistä toteutusta helpotti,  ja ennen kaikkea leikkuutyötä vähensi oleellisesti,  käytettyyn betonikivituotesarjaan saatavilla olevat valmiit tasapuolikaskivet rivien aloitukseen ja lopetukseen. Työn etenemistä joudutti niin ikään toistatuhatta kiloa painavien kivilavojen siirrättäminen  etukuormaajalla varastointialueelta aivan työstettävän alueen äärelle. Mikäli kivet olisi joutunut kärräämään tai kantamaan käsipelissä lavoilta työpisteeseen olisi aikaa kulunut huomattavasti enemmän .

2tiililadonta

Pientä aikataulullista jännitysmomenttia työn valmistumiselle aiheutti asiakkaan autotallin eteen haluama asfalttialue ja tieto pikipoikien tulosta.  Autotallin edusta toimi kivilavojen varastointialueena ja luonnollisesti alue oli saatava tyhjäksi ennen asfalttipinnan vetoa.  Kiveystyö eteni kuitenkin hyvin aikataulussaan ja pikipojat pääsivät vetämään asfaltin ajallaan.
Luontevin työjärjestys pihakivien ja asfaltin yhdistämisessä on että pihakivet  asennetaan ensin paikoilleen oikeaan korkoon.  Mikäli asfalttia reunustamaan tehdään vain kapea kiviraita, kuten esimerkkipihassa asfaltin ja nurmikon väliin, on rajaus syytä tukea esimerkiksi lankulla niin hyvin että linja säilyy suorana koko asfaltointityön ajan,  että myös sen jälkeen.

2pikipojat   2betonikivirajaus-asfaltti

Huoltopihalle ja sokkelin vierustalle laattaa

Huoltopiha ja varaston edusta verhottiin harmaalla neliömäisellä perusbetonilaatalla.

2huoltopiha

Seinän viereen asensimme suorakaiteen muotoista laattaa jonka valmistaja oli alunperin tarkoittanut hieman erityyppiseen tarkoitukseen –  rappujen rakentamiseen.  Muodoltaan pitkulaisen laatan käyttöä sokkelin vierustalla puoltaa  mm.  poikittaissaumojen väheneminen jolloin rikkaruohojen kasvulle jää vähemmän tilaa,  sekä laattojen nopea asentaminen esimerkiksi seulanpääkiveyksiin verrattuna.  70 cm paksut massiiviset laatat kestävät hyvin myös päältäajettavan leikkurin renkaan painon.
Rännikaivojen ympärykset kierrätettiin kaarrekivisarjan kivillä.  Viimeistelty lopputulos edellytti seinivierilaattojen leikkaamista.  Työssä palveli hyvin timanttiterällä varustettu yhdenkäden rälläkkä.

2seinivieri   2kiven leikkuu rälläkkä

Kivien asentaminen betonin päälle

Rakennuksen kadunpuoleisen pääsisäänkäynnin rappusille ja syvennyksissä oleville käytäville pihakivet asennettiin betonin päälle. Työ ei välttämättä olisi onnistunut mikäli talonrakennusporukalla ei olisi ollut tietoa tulevien kivien paksuudesta etukäteen.  Kun piha- ja kiveyssuunnittelu tilattiin hyvissä ajoin,  korot valuihin osattiin kättelyssä tehdä pihakiviverhouksen paksuus huomioiden. Rappuihin tulleet uloimmat kivet kiinnitettiin saneerauslaastin avulla, muuten valujen pienet epätasaisuudet tasattiin hienolla hiekalla joka samalla toimi ohuena asennushiekkakerroksena.

2asennus betvalunpäälle3   2 asennus betvalun päälle

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.