Syksy on mitä parhainta aikaa rakentaa pihaa, tehdä pieniä projekteja tai uudistaa vaikkapa koko puutarha.

Piharakentamisen toinen sesonki on parhaillaan käynnissä. Olipa kysymyksessä sitten uuden pihan rakentaminen tai vanhan kunnostaminen, kivitöitä voi huoletta tehdä aina lumen tuloon tai maan routaantumiseen saakka – ammattilaiset jatkavat vielä tätäkin pidemmälle. Myös viherrakentaminen on syksyllä mahdollista, joten käytännössä koko pihan voi rakentaa tai saneerata valmiiksi ennen talven tuloa.

Pienet piristävät parannukset

Jo pienetkin uudistukset virkistävät puutarhan ilmettä. Syyskuisessa piharempassa aikansa elänyt puuterassi vaihtui moderniksi, pinnaltaan aaltomaiseksi betonilaataksi, jota reunustamaan asennettiin siro betoninen reunakivi. Kasvillisuus kunnostettiin poistamalla ryhmästä vieraslajiksi luokitellut kurtturuusupensaat, ja rajaamalla pensashanhikkien kasvualusta kahden betonikiven raidalla. Maanpinnan tasoon upotettuna kiviraita vähentää kanttaamisen tarvetta pitäen istutusten ja nurmikon liittymäkohdan siistinä. Saneeraustyö viimeisteltiin nurmettamalla kivipation ja kasviryhmän ympäristö.

Tulopiha timmiin ennen talvea

Kaikki mitä ehtii pihassa tehdä ennen talvea antaa mahdollisuuden keskittyä keväällä uusiin projekteihin tai vaikkapa vain nauttia uudesta, tai uudistetusta, kauniista puutarhasta.

Omakotitalon puutarhassa pistetiin ryminällä hulinaksi syyskuun alkupuolella tavoitteena saada 30 vuoden ikäiselle etupihalle nykyaikaista ilmettä, ja samalla uudistaa ulkovalaistusta. Piha- ja valaistusuunnitelman ollessa valmiina saneeraustyö eteni selkein sävelin vanhan purkamisesta ja pohjaustöistä uuden rakentamiseen. Ulkovalaisimien sähkökaapelit upotettiin maahan kaivutöiden yhteydessä ja projekti viimeisteltiin pyöräyttämällä siirtonurmimatto rullalta tasaiseksi työstetyn kasvualustan päälle.

Etupihan kunnostamisen myötä autotallin edustan vanhat betoniset sidekivet vaihtuivat nykyaikaisiin betonikiviin ja luonnonliuskekivet antoivat tilaa eläväpintaisille betonilaatoille. Rakennuksen sisäänkäynnin kupeeseen rakennettiin lisäksi L-kirjaimen muotoinen istutuskaukalo betonisista muurikivistä, jonka kainaloon sijoitettiin pieni suojaisa oleskelualue.

Etupiha ennen saneerausta.

Etupihan kunnostaminen aloitettiin vanhan purkamisella ja pohjaustöillä.

Materiaalitoimitusten ja työn edettyä suunnitellusti piharemppa valmistui hyvissä ajoin ennen lumisateita.

Etupihan uudistunut ilme vuoden kuluttua saneeraamistyöstä.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.