Monipuoliset käyttömahdollisuudet ja asennuksen helppous tekevät muurikivistä sopivia pihanrakennusmateriaaleja kaikenlaisiin puutarhoihin.

Betonisista muurikivistä tehdyt rakenteet ovat tyylikäs ja toimiva lisä niin rinne- kuin tasamaatonteille. Tyypistä ja muodosta riippuen niistä voidaan asentaa suoria tai kaarevia, jopa ympyriäisiä kivivalleja, ja perinteisen tukirakennekäytön ohella hyödyntää myös monessa muussa tarkoituksessa. Muurikivet soveltuvat esimerkiksi korotettujen istutuskaukaloiden ja nuotiopaikkojen rakentamismateriaaliksi, sekä palvelevat muun muassa verhouksissa, rajauskivinä sekä keveiden piharakenteiden ja korotettujen patioiden sokkelina. Vain mielikuvitus on rajana.

1  Rinteiden tuki ja ryhdittäjä

Muurikivien perinteinen käyttö on tukea rinnetonttien maamassoja luiskan alataitteeseen asennettuna. Korkoeron ollessa lyhyellä matkalla huomattavan suuri, on porrastettu ratkaisu toimiva ja näyttävä ratkaisu. Tukimuurien myötä syntyy myös luonnostaan hyvät multatilat kasveille.

2  Puitteena portaille

Missä on rinne, siellä yleensä tarvitaan myös portaita. Muurirakenteiden väliin upotettuna rappujen sivut kätkeytyvät luontevasti rakennelmien uumeniin. Massiiviset rappu-/askelkivet on suosittu ratkaisu portaiden rakentamiseksi, rappujen tekemiseen voi toki käyttää myös muita kivimateriaaleja.

3  Tukirakenteella lisäneliöitä

Pienelläkin viettävällä tontilla on mahdollista saada lisää neliöitä hyötykäyttöön betonisista muurikivistä tehdyn tukimuurin avulla. Muurin korkeuden ollessa yli 70 cm:ä rakenne vaatii ehdottomasti satsausta perustuksiin, anturavalun sekä lisävahvistusta betonimassan ja harjateräksen avulla.

50:ä cm korkea muuri on tehty routimattomaksi pohjustetulle, tiivistetylle murskesorapajalle. Sen avulla loivasti laskevaan pihaan on työstetty tasainen nurmi- / pelialue.

4  Siisti istutuskaukalo kasveille

Riittävän syvän multatilan kaivaminen kasveille voi joskus olla työlästä, tai jopa mahdotonta johtuen esimerkiksi kivikkoisesta maaperästä. Muurikivistä rakennettu korotettu istutuskaukalo mahdollistaa silloin hyvät kasvuolosuhteet pensaille ja perennoille. Tyylikäs istutuskaukalo sopii elävöittämään myös tasamaatontteja. Selkeästi rajattuna istutusalue on lisäksi helppo hoitaa.

5  Kivi varaa lämpöä viljelyksille

Muurikivistä voi tehdä myös viljelylavan keittiöpuutarhan kasveille. Hyvin hoidettuna viehättävä vihannes- ja yrttitarha kauniisti kukkivine maustekasveineen tarjoaa puutarhassa oleskelijoille yhtäaikaisesti sekä ravintoa että silmäniloa.

6  Istutusten ja nurmikon rajaaminen

Umpinaisia muurikivien kansikiviä voidaan hyödyntää rajauskivien tavoin betonikiveyksien tukena sekä kasviryhmien rajaukseen maanpinnan tasoon upotettuina.

7  Siisti sokkeli terasseille

Muurikivet palvelevat myös sokkelikivinä. Niistä voidaan näppärästi rakentaa julkisivultaan siisti sokkeli koholla oleville terasseille ja patioille.

8  Kivijalkana piharakennuksille ja -aidoille

Muurikivet toimivat kivijalan tavoin tukirakenteena keveille piharakennuksille, aidoille, pergoloille ja sermeille.

9  Helppo jalusta istuinpenkille

Istahdetaankos muurille? Yhtenäisiä muurirakenteita ja yksittäisiä muurikiviä mitoitettuna sopivalle istuinkorkeudelle voidaan hyödyntää penkkien jalustana puukannella verhottuna.

10 Tyylikäs tulisija

Yksi muurikivien sovellettu käyttötarkoitus on tulipesän rakentaminen nuotiopaikalle. Kivityypistä riippuen muurikivistä voi asentaa pyöreän tai kantikkaan tulisijan avotulelle.

11 Näppärä verhousmateriaali

Kauniin julkisivun omaavat muurikivet toimivat myös verhousmateriaaleina joiden taakse kätkeä ei-toivottuja näkymiä. Ensimmäisessä kuvassa muuriseinämän taakse piiloutuu kylpypaljun tulipesä – toisessa kuvassa muurikivirakenne yhdessä puusäleikön kanssa verhoaa näkyvällä paikalla olevaa ilmalämpöpumppua.

Vanha käytöstä poistunut vesikaivo on saanut ympärilleen muurikiviverhouksen. Kannen alle on piilotettuna puutarhan nykyaikaista kastelutekniikkaa.

12  Inspiraationlähde piharakentamiselle

Vain mielikuvitus asettaa rajat muurikivien käytölle puutarhassa.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.