Pihan kovien pinnoitteiden kevätsiivouksesta pääsee vähällä vaivannäöllä. Napakka harjaus katuharjalla, tai lehtipuhaltimella puhaltaminen, ovat useimmiten riittäviä toimenpiteitä siistiä betonipäällysteet kesäkuntoon. Ne poistavat tehokkaasti irtoroskat, syksyn lehtien jäänteet ja talviset hiekoitussepelit kiveysten pinnalta.

Pinttynyt pinnoite raikastuu pesemällä

Vuosien saatossa kiveyksen pintaan kertyneet epäpuhtaudet samentavat päällysteen värin ja ulkonäön. Pinttyneen lian saa pois pesemällä pinnoite emäksisellä ( pH 7-10 ) puhdistusaineella terästetyllä vedellä. Pesu kirkastaa kiveyksen värin lähes uuden veroiseksi. Laajoilla kivipinnoilla painepesuri on puhdistamistyössä aikaa säästävä ja tehokas apuväline.

Pesu emäksisellä pesuaineella ja huuhtelu painepesurilla raikastavat pahastikin pinttyneen kivipinnan.

Katuharja ja ämpärillinen pesuaineella terästettyä vettä ovat pienten kivineliöiden puhdistamisen tykötarpeet.

Kalkkihärmeelle hapanta

Useimmiten vasta asennettujen betonipäällysteiden pintaan toisinaan ilmestyvät valkeat läiskät ovat sementin raaka-aineena käytetystä kalkkikivestä vapautunutta kalsiumia, eli kalkkihärmettä. Kalkkihärme on ikävä esteettinen haitta, mutta ei heikennä kivien laatua ja häipyy yleensä omia aikojaan. Härmeen poistumista voidaan jouduttaa happamilla ( pH 1-5 ) pesuaineilla kuten esimerkiksi ko. tarkoitukseen kehitetty Pihakivien pesuaine Ako AC322.


Valkoinen kalkkihärme erottuu voimakkaimmin värillisten kivien pinnasta.

 

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.