Betonikiviä, -laattoja ja muita pihakivituotteita valmistuu enenevässä määrin myös vähähiilisenä.

Hiilijalanjälki on päivän sana. Se mittaa arkemme päästöjä, eli sitä, kuinka paljon kasvihuonekaasuja muun muassa jokin käyttämämme tuote, palvelu tai toiminta aiheuttaa käyttöikänsä aikana. Kasvihuonekaasu on ilmakehässä oleva kaasu, joka läpäisee auringon säteilyä – mutta rajoittaa maan pinnalta lähtevän lämpösäteilyn pääsyä takaisin avaruuteen saaden aikaan maapallon lämpenemistä aiheuttavan, paljon puhutun kasvihuoneilmiön.

Kohti päästöttömiä pinnoitekiviä

Betonisia pihakiviä valmistavat yritykset ovat jo pitkään tehneet aktiivisesti työtä ilmastonmuutoksen torjumiseksi panostaen muun muassa kiertotalouteen, tuotannon energiatehokkuuteen ja vähäpäästöisiin raaka-aineisiin. Työn tuloksena on syntynyt vähähiilisiä pihakiviä ja -laattoja, joiden valmistuksessa betonin tärkein raaka-aine, sementti, on korvattu vähäpäästöisimmillä sideaineilla tuotteiden lujuudesta ja laadusta tinkimättä. Hiilidioksidipäästöt ovat parhaimmillaan pienentyneet yli 50 % .

Pidemmällekin on jo päästy. Valtion teknologisen tutkimuskeskuksen (VTT) kehittämällä Carbonaide-menetelmällä valmistetut ensimmäiset hiilinegatiiviset pihakivet asennettiin testiprojektina syksyllä 2022 Kuopioon. VTT:ltä omaksi yhtiöksi irtaantunut Carbonaide Oy rakentaa puolestaan parhaillaan Hollolaan maailman ensimmäistä hiilinegatiivisen betonin mahdollistavaa teollista pilot- tuotantolinjastoa.

Valmistajien ja tutkijoiden yhteistyö kohti hiilineutraaleja ja -negatiivisia pihakiviä jatkuu aktiivisena.

Lue lisää aiheesta:

Uusia vähähiilisiä betonituotteita markkinoille
Rakennusbetoni ja Elementti mukana ilmastotalkoissa
Maailman ensimmäinen hiilinegatiivisen tuotannon mahdollistava teollinen linjasto Hollolaan
Hiilijalanjälki ja vastuullisuus / Rudus
Vähäpäästöinen CEVO-pihakivi
Lakka Rakennustuotteet mukaan hiilineutraalien betonituotteiden kaupallisen tuotannon valmisteluun
Betonilaatta aloittaa vähähiilisten pihalaattojen valmistuksen

Muun muassa Betonilaatta Oy:n kaikkia pihakiviä on jo saatavilla vähähiilisenä.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.