Uutuuttaan vanhennetut ja luonnonkivimäiset betonikivet- ja laatat johdattavat vanhan pihapiirin nykyaikaan perinteitä kunnioittaen.

Taloremontti poikii usein kipinän pihan kunnostamiselle. Ajankohta on toimenpiteelle mitä ihanteellisin; puutarha on myllingillä rakennuksen saneerauksen jäljiltä ja paikkaustöitä tiedossa enemmän tai vähemmän. Mittakaavaan piirretty saneeraussuunnitelma edesauttaa työn jouhevaa sujumista; piharempassa tarvittavien materiaalien määrälaskentaa, kustannusarvion ja aikataulujen laatimista, sekä varsinaista toteuttamistyötä.

Kivipatio terassin jatkeeksi

Asuinrakennuksen ja autotallin välissä sijaitsevan puuterassin jatkeeksi asennettiin pihan saneerauksen yhteydessä pinnoitekivin päällystetty patio. Talon päädyn laatoittamisen myötä myös rakennuksen pääsisäänkäynti sai raikkaan nykyaikaisen ilmeen.


Laattojen uutuuttaan vanhennettu pinta sopii hyvin entisöidyn rakennuksen tyyliin. Perinteisen kivijalan tyvelle asennettu suikale luonnonkivimäistä betonikiveä kiertää ympäri päärakennuksen ja autotallin seinivieriä.

Nurmikosta kukkapenkiksi

Paahteiselle, loivasti viettävälle rinteelle päärakennuksen kupeella haettiin uutta ilmettä korvaamalla sokkelissa kiinni oleva nurmikko seinivierikiveyksellä ja istutuksilla. Upea kivijalka haluttiin jättää näkyviin, joten kasveina suosittiin matalahkoja lajeja ja lajikkeita. Laajaa kasviryhmää halkoo kaksi askelpolkua. Luonnonkivien muotoa muistuttavista betonilaatoista tehdyt polut johtavat kohti puuterassille nousevaa portaikkoa.


Luiskan alataitteessa betonisin reunakivin reunustettu polku toimii rajaajana istutusalueen ja nurmikon välissä. Koristesoralla verhottuun polkuun on liikkumista helpottamaan upotettu askelvälein samaisia laattoja mitä hyödynnetty istutusryhmän askelpolkuna.

Autotallin edustalle hulekiviä

Autotallin edustan heinittynyt sorapinnoite päivitettiin piharemontin yhteydessä nykyaikaiseen hulevesiä läpäisevään kivipinnoitteeseen. Kivien aaltomainen pinta ja eläväinen muoto tuovat osaltaan valmiiseen päällysteeseen luonnonkivimäistä ulkonäköä. Jotta kiveys läpäisisi hulevesiä mahdollisimman hyvin, se saumattiin karkealla soralla jossa ei ole mukana hienoainesta .


Helpotusta hyötytarhaan

Hoidettava nurmialue rajattiin vanhaan marjatarhaan, joka jäi vielä toistaiseksi odottamaan kunnes uudet marjapensaat ovat satoikäisiä. Hyötytarhaan istutettiin myös muutama omenapuu. Hoidon helpottamiseksi kasvualustan ylle levitettiin rikkaruohot tuhkahduttava katekangas, joka verhottiin koristesoralla. Alue rajattiin muurikivien kansikivellä. Rajauskivet upotettiin maanpinnan tasoon jolloin leikkurin terä ei kolise kiviin nurmikkoa leikattaessa.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.