Rikat, sammal ja lika saavat kyytiä pihan kiveysten siivouspäivänä.

Puutarhan kiviset parketit tarvitsevat suursiivousta aniharvoin. Lakaiseminen, ja ajoittainen pesu vedellä riittävät yleensä pitämään betonilaatoitukset ja -kiveykset priimakunnossa. Ennaltaehkäisevien toimenpiteiden avulla pihakivipinnoitteiden hoityöstä selviää suhteellisen vähällä vaivannäöllä.

Tarkkana kylvötöissä

Kiveyksien saumoihin kantautuu ympäristöstä pieniä siemeniä muun muassa tuulen mukana. Nurmikkoa kylvettäessä kivettyjen alueiden läheisyydessä kannattaa olla tarkkana ettei siemeniä tule epähuomiossa itse heiteltyä kiveyksien päälle. Myös mullan pääsyä pinnoitteille, ja sitä kautta kivien saumoihin, on hyvä varoa.

Reunustamalla siistiä

Kiveyksien reunustaminen kannattaa. Päällysteen tukemisen ohella nurmipinnan tasoon maahan asennettu reunakivi rajoittaa nurmiheininen työntymistä pinnoitteen päälle ja saumoihin.

Muurikiven kansikivi rajaa nurmialueen ja betonikivin pinnoitetun käytävän toisistaan hilliten samalla nurmiheinien rönsyilyä kiveykselle.

Harjaa nurmisilppu pois

Ruohonleikkuun yhteydessä syntyvä heinäsilppu on orgaanista ainesta, joka päätyessään kiveyksen väleihin lisää saumahiekan humus- ja ravinnepitoisuutta ruokkien samalla rikkojen kasvua. Ottamalla tavaksi harjata kivipinnoitteet puhtaaksi ruohosilpusta nurmikon leikkaamisen jälkeen ennaltaehkäistään tältä osin saumojen vihertymistä.
Puiden lehdet, siemenet, norkot ja havuneulaset ovat nekin eloperäisiä aineksia ja hyvä poistaa kiveyksien päältä lakaisemalla tai lehtipuhaltimella

Torju rikat taimina

Älä päästä rikkaruohoja valtaamaan kiveysten saumoja, vaan nitistä yksittäiset rikat heti siementen itämisen jälkeen. Pikkurikat ovat yleensä heikkojuurisia, ja irtoavat käsin nyppäsemällä.

Ohutteräinen saumakaavin, tai vastaava työväline, on näppärä apuväline rikkaruohottuneiden saumojen putsaamisessa.

Suursiivous tarvittaessa

Pienehköillä, pahoin rikkaruohottuneilla alueilla kannattaa harkita kivien ylösottamista suursiivouksen helpottamiseksi. Kun ensimmäisen kiven saa ylös, loput nousevat yleensä vaivatta, ja rikkaruohojen poistaminen juurineen käy helposti. Puhdistamisen jälkeen pohja tasataan ja pinnoitekivet napataan takaisin paikoilleen. Siivous viimeistellään kiveyksen pesulla ja saumaushiekkatäydennyksellä.

Vähän käytetyt alueet ovat herkimpiä rikkaruohottumaan. Kova kulutus häiritsee rikkojen kasvua.Suursiivouksen jälkeen patio on lähes uudenveroinen.

Hyvä vai paha sammal

Sammaloituneet kiveykset jakavat mielipiteitä. Jos sammal häiritsee, niin kiveyksen pinnalta sen saa pois napakasti harjaamalla. Saumojen puhdistamiseen voi ottaa avuksi ohutteräisen työvälineen tai saumaharjan.

Saumaharja irrottaa sammalta kivien saumaraoista.

Akkukäyttöiset saumanpuhdistajat irroittavat sammalen ohella hentoja rikkoja kivien ja laattojen saumoista.

Sammalen torjuntaan on kehitetty myös erikoispuhdistusaineita. Aineet hävittävät olemassa olevan sammalen ja muodostavat käsitellylle kivipinnalle suojan, joka hidastaa sammalen uudelleen kasvua.
Nurmikon sammalentorjunnassa käytettävät kemialliset erikoislannoitteet sen sijaan värjäävät kiveyksiä. Mikäli rakeita menee pinnoitekivien päälle lannoitetta levitettäessä ne kannattaa lakaista heti pois.

Pese kiveys tarvittaessa

Peseminen poistaa pinttyneen lian ja raikastaa kiveyksien ilmeen.
Tavanomaisen lian poistamiseen riittää yleensä pelkkä vesi. Tarvittaessa veden sekaan voidaan lorauttaa emäksistä, mieluiten biologisesti hajoavaa yleispesuainetta. Apuna puutarhan kivisen parketin ”kiillottamisessa” voidaan käyttää paine- tai terassipesuria.

Poista rasvat ja öljy tuoreeltaan

Rapatessa roiskuu. Grillirasvat, öljytipat yms. tahrat kannattaa poistaa heti tuoreltaan imeyttämällä ne imukykyiseen materiaaliin ja tehostamalla pesua kuumalla vedellä ja emäksisellä yleispuhdistusaineella.

Kalkkihärme poistuu ajansaatossa

Uusien betonipäällysteen pintaan toisinaan ilmestyvät valkeat laikut ovat kalkkihärmettä, eli sementin raaka-aineena käytetystä kalkkikivestä vapautunutta kalsiumia. Taivasalla sijaitsevien kiveyksen pinnasta härme häviää ajan kuluessa itsestään sateiden myötäväikutuksella. Katoksen alla olevilla betonipinnoitteilla härmeen poistumista voidaan nopeuttaa pesemällä kiveys painepesurilla, ja härmeen poistamiseen sopivilla happamilla pesuaineilla kuten esimerkiksi Ako Garden tuoteperheeseen kuuluvalla Kemso AC 322 -pesuaineella.

Täydennä saumaushiekkaa

Kiveyksien puhdistaminen, etenkin suursiivous ja pesu painepesurilla, irrottavat saumoista rikkojen ja sammalen ohella hiekkaa. Viimeistele siivoustyö harjaamalla täydennyshiekkaa vajuneisiin saumoihin . Saumaushiekkaa myydään säkkitavarana.

Pidetään huolta kiveyksistä. Puhtoisella patiolla kelpaa sessenkin päivystää pihan tapahtumia.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.