Massiivisten suorakaiteen muotoisten betonilaattojen avulla rakentuvat jyrkkäänkin rinteeseen turvalliset, tukevat ja pitkäikäiset raput.

Maastoportaat heittävät tekijälleen monenlaisia haasteita. Paitsi että rappujen on oltava turvalliset ja miellyttävät kulkea, niiden ulkoasun on lisäksi suotavaa olla siisti ja asiallinen, pihakokonaisuuteen hyvin istuva. Ulkoportaiden tekeminen onkin yksi piharakentamisen vaativimpia projekteja edellyttäen huolellisuutta jokaisessa työvaiheessa.

Pohjien työstäminen

Portaiden pohjaustyö ei juurikaan poikkea muuri- ja pinnoitekivien perustustuksista. Maan routiminen estetään vaihtamalla routivia maita routimattomiin ja kantaviin maa-aineksiin, ja tapauskohtaisesti käytetään lisäksi routaeristelevyjä.
Kalteva maasto asettaa omat haasteensa pohjaustyön tekoon. Ammattilaisen apu ja asiansa osaava konekuski ovat tässä työvaiheessa useimmiten tarpeen.

Esimerkkiprojektissamme raput tekevät 90 asteen kulman noin rinteen puolessa välissä. Portaiden taitekohtaan pohjustettiin pieni lepotasanne, josta askelmat jatkuvat kohti rinteen ylätasanteella sijaitsevaa oleskelualuetta.

Missä raput, siellä muuri

Rappujen ohella rinnetonteilla on useimmiten tarvetta myös maan tuentaan. Kohteessamme kone työstikin samanaikaisesti sekä portaiden että tukimuurien perustuksia. Muuri betonisista muurikivistä rinteen alataitteeseen pystytettiin ennen rappujen tekoa. Ylemmät, portaisiin rajoittuvat muurit rakennettiin puolestaan osittain rappuprojektin yhteydessä.
Tekipä rakennelmat, muurit ja raput, sitten missä järjestyksessä tahansa, on mittauksissa oltava tarkka. Mikäli esimerkiksi portaat rakennetaan kahden muurin väliin, määräytyy ko. välin mitta rappujen ehdoilla niin että portaikko voidaan toteuttaa kokonaisilla laatoilla tai kivillä ilman leikkauksia.

Asennus alhaalta ylöspäin

Rappuaskelmien asentaminen aloitetaan aina alimmasta portaasta. Seuraava askelma pohjustetaan, tiivistetään ja tasataan niin että laatta jää asennettaessa hivenen ulospäin viettäväksi. Näin vesi ei pääse kerääntymään portaikkoon aiheuttaen ylimääräistä liukkautta säiden viiletessä syksyllä.

Jykevätekoiset porraslaatat ja -kivet, joiden mitoissa on valmiiksi huomioitu ulkoportaisiin sopiva nousu ja etenemä, helpottavat oleellisesti käytännön työtä. Ammattiasentajien käytössä olevat nostoraksit ovat lisäksi välttämätön apuväline raskaiden laattojen asentamisessa.

Lue lisää ulkoportaiden mitoituksesta ja rakentamisesta TÄÄLTÄ

Portaat ennen – jälkeen

Rappuprojektin lähtötilanteena olivat rinteen heinittyneet laatta-askelmat, ja tavoitteena helposti kuljettavat turvalliset ja tyylikkäät ulkoportaat.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.