Pinnoitekivien asennustyössä tarvitaan erityyppisiä pientyökaluja, tarvikkeita, koneita ja laitteita. Ostoslistalle kannattaa kirjata välineitä joita tulee tarvitsemaan myös jatkossa – osan, kuten koneet ja laitteet, voi vuokrata.  Joitain apuvälineitä on lisäksi mahdollista nikkaroida itse.

Pihakivin pinnoitettavien alueiden raskas pohjustustyö lankeaa lähes poikkeuksetta ammattitaitoisen konekuskin tehtäväksi. Raakapohjista eteenpäin projektista suoriutuu myös tee-se-itse periaatteella. Hanketta helpottavat selkeä suunnitelma, huolellinen esivalmistelu ja oikeat työvälineet.

Alustavat työt

Ennen kaivutöiden aloittamista on tärkeää varmistua tontilla sijaisevien maanalaisten kaapeleiden ja putkien sijainnista. Kaapelinäyttöjä tekevät mm. sähköyhtiöt ja verkko-operaattorit.

Piha- tai kiveyssuunnitelma, sekä työstettävien alueiden merkkaaminen etukäteen pihamaalle helpottavat ja jouduttavat maansiirtourakoitsijaa pohjien työstön aloittamisessa. Pinnoitettavien alueiden rajat siirtyvät paperilta maastoon mitan ja merkkausmaalin avulla.

Korkolaseria tai perinteistä vaakituskojetta tarvitaan korkojen määrittämisessä. Monilla maansiirtourakoitsijoilla on korkomittauslaitteet omasta takaa.

Rakennuksen lattiakorko määrittää piha-alueen korot, joiden tulee olla aina lattiakorkoa alempana. Korkomerkintöjä tehdään usein sokkeliin sekä erillisiin korkokeppeihin.

Raakapohjien viimeistely

Maansiirtourakoitsijan työstämät kivettävien alueiden pohjat hienosäädetään ennen kivien asentamista. Raakapohjien viimeistelytyössä tarvittavia työvälineitä ovat mm. kottikärryt, lapio, rautaharava, vatupassi, apuohjurit ( suora rima, metalliputki tai T-rauta ) sekä oikolauta.

Linjalanka on viritetty kireälle sokkeliin merkattujen korkojen tasoon, joka määrittää samalla pinnoitekivien yläpinnan tason. Apuohjureiden ( T-rauta ) asennuksessa on huomioitu vatupassia apuna käyttäen haluttu kaltevuus rakennuksesta poispäin.

Ohjureiden välit täytetään kivettömällä asennushiekalla tai kivituhkalla, ja pohja tasataan oikolaudan avulla.

Kahden paksuudeltaan erilaisen kiven liittymäkohdassa on omatekoisesta ”lovilaudasta” iso apu.

Asennuksen apuvälineet

Varsinaisen asennustyön tärkeimmät apuvälineet ovat linjalanka ja suorakulma. Lisäksi tarvitaan esimerkiksi harjaterästappeja joiden varaan linjalanka virittää, ja katkoteräveistä kivilavojen ympärillä olevan sitkeän muovin poistamiseen.

Kivien leikkaaminen

Sahat laulavat lähes jokaisella työmaalla pinnoitteita viimeisteltäessä. Pienet leikkuut hoituvat näppärästi timanttiterällä varustetulla kulmahiomakoneella.

Pöytäkivisaha palvelee kun on tarvetta suoralle leikkuulle.

Polttomoottorikäyttöisellä kivisahalla on mahdollista työstää loivaa kaarevaa muotoa kivien ollessa maassa paikoillaan. Ennen leikkausta haluttu muoto mallataan esimerkiksi taipuisan riman tai ohuen harjateräksen avulla, ja leikkausura piirretään kiveyksen pintaan merkkausliidulla. Leikkaustyö on vähemmän pölyistä apumiehen kaataessa vettä sahan terään joko kastelukannulla tai letkun avulla.

Viimeiset harjanvedot

Asennustyön päätteeksi kiveys saumataan harjaamalla katuharjalla kivetöntä saumaushiekkaa pinnoitteen saumoihin. Saumaushiekkaa myydään säkkitavarana ja sitä löytyy perinteisen hiekan värin ohella myös mustana.

Lopputärytys

Betonikivistä asennetut pinnoitteet tärytetään lopuksi kevyellä maantiivistimellä. Laattapintoja ei tärytetä.

Muista suojautua

Kumikäsineet, turvakengät ja tarvittaessa polvisuojat kuuluvat kiviasentajan pukeutumiskoodiin. Koneita käytettäessä on hyvä lisäksi varustautua kuulosuojaimilla, ja kiviä leikattaessa lisäksi hengitys- ja silmäsuojaimilla.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.