Asutko rivarissa ? Tykkäätkö viljellä vihanneksia ja yrttejä ? Temmeltääkö perheessä touhukkaita tenavia, tai onko puutarhanhoito kenties pelkkää pakkopullaa ? Ottamalla  kaikki neliöt  tehokäyttöön syntyy pienestäkin pihasta viihtyisä puutarha monenlaiseen tarpeeseen.

Rivitalojen asuntokohtaisten sisäänkäyntien ilme rakennuksen julkisivun puolella pyritään yleensä pitämään yhtenäisenä. Yksityispihan puolella on sen sijaan mahdollista toteuttaa omia persoonallisia ratkaisuja kunhan ensin tarkistaa taloyhtiön säännöt ja lupamenettelyt.
Hahmottelimme rivaripihalle kolme toiminnoiltaan erilaista ehdotusta työnimikkeillä; piha hyötytarhurille, piha lapsiperheelle ja piha laiskottelijalle. Ehdotukset ovat sovellettavissa rivitalopihan ohella myös pieneen
omakotipuutarhaan.

Ei kiitos nurmikolle

Pienessä pihassa ruohonleikkurin esille ottamisessa on monesti suurempi työ ja vaiva kuin itse nurmikon leikkaamisessa. Mallipihoissamme leikattavan nurmen korvaavat helposti puhtaanapidettävät pihakivet ja laatat, vehreät istutukset ja huoleton keinonurmi.

Hyötypuutarhurin satoisa piha

Hyötyviljelyä harrastava kotitarhuri poimii pihastaan tuoretta satoa suoraan pataan. Keittiöpuutarhan tasaiselle betonilaattapinnalle asettuvat tukevasti niin puutarhakalusteet, viljelylaatikot, kuin pieni ansari kasvihuoneviljelyä varten. Pihan perille johtava käytävä on ladottu eläväisistä betonikivistä ja reunustettu siroilla betonisilla reunakivillä. Käytävän kahta puolen sijoittuvat istutusalueet palvelevat sekä hyötytarkoituksessa että koristepuutarhana kukkivine marjakasveineen ja mausteyrtteineen. Kivettyä käytävää osittain kattava puinen pergola piristää puutarhan ilmettä antaen samalla hyvän tuen viiniköynnöksen reheville versoille. Raja-aidanteeksi istutetut marjapensaat tarjoavat puolestaan runsaasti vitamiinipitoista naposteltavaa.

Piha lapsien ehdoilla

Lapsiperheen pihaan on jätetty paljon yhtenäistä tilaa missä tenavien temmeltää. Oleskelualue on pinnoitettu tyylikkäällä laattasarjalla, takaportille johtavaa polkua päällystää betonikivi sirolla reunakivellä rajaten. Polun vieressä huoleton keinonurmi hoitaa viheralueen virkaa toimien samalla ”turva-alustana” lasten keinulle. Vihreä tekonurmi kehystää ja pehmentää myös varaston jatkeeksi sijoitettujen hiekkalaatikon ja leikkimökin ympärystä. Hiekkalaatikon yläpuolella puinen katettu pergola varmistaa pihaleikkien sujumisen säällä kuin säällä.
Lapsien puuhastellessa omia touhujaan hoitelee monivuotisiin kukkiin ihastunut äiti värikkäitä istutuksiaan. Liikkumista kukkien lomassa helpottavat taimien väleihin sijoitetut askelkivet.

Laiskottelijan piha

Elämännautiskelija tykkää vehreydestä ja tyylikkäästä pihasta, mutta puutarhan hoito ei lukeudu mieluisimpiin työtehtäviin. Hän neuvottelee naapurin ja taloyhtiön kanssa mahdollisuudesta vaihtaa pihaa rajaava kasviaidanne noin 150 cm:ä korkeaan lauta-aitaan ja saa siihen luvan. Pihan keskeisintä aluetta kattavat pintaprofiloidut, luonnonkiveä ulkonäöltään muistuttavat laatat.  Laattatyyppi vaihtuu tontin perällä sileäpintaiseen peruslaattaan, joka palvelee hyvin pyöräparkin alustana.

Pihan istutukset on sijoitettu kahteen muurikivistä tehtyyn korotettuun istutusalustaan. 50 cm:ä korkeiden muurien sisään kasvillisuudelle syntyy riittävän syvä multatila ilman erillistä kaivutyötä. Istutukset ovat pääsääntöisesti ikivihreitä kartiomaisia havuja ja matalahkoja pensaita. Lauta-aitaa pehmentävät kauniisti kukkivat kärhöt. Hoitotyötä on helpotettu levittämällä mullan päälle katekangas joka verhotaan värjätyllä koristehakkeella taimien istuttamisen jälkeen. Toiseen muureista on lisäksi upotettu pieni koristeallas suihkulähteineen.
Sohvanurkkausta rakennuksen kupeella suojaa sateelta ja auringon paahteelta katettu puinen pergolarakennelma.

Pihakiveykset ovat tyylikkäitä ja käytännöllisiä myös rivitalopihoissa.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.