Vaikka luonnonkivellä on pohjoisessa vahvat perinteet, on Lapin rakennetussa ympäristössä sijaa myös teollisesti valmistetuille betonituotteille. Esimerkiksi Joulupukin Pajakylässä Rovaniemellä huomioni kiinnittyi muodoltaan hieman erikoiseen betonikiveen käytävien pinnoitteena. Lähempi tutustuminen pehmeälinjaiseen Naberoon toi esille että sillä on mahdollista latoa jopa ”kukkakuosia” eri värejä yhdistelemällä.
Pajakylän aukio, jonka halki napapiiri kulkee, on puolestaan verhottu tutulla reunaprofiloidulla betonikivellä. Joulupukki on siis ilmeisen mieltynyt luonnonkiven ohella myös betonisiin pihakiviin 🙂

Nabero kivissä on valmiina sovitekiviä ladonnan helpottamiseksi ilman leikkuita. Naberon ohella eläväpintaista päällystettä syntyy reunoiltaan ”aaltoilevalla” laatalla.

Näyttävät kukka-astiat koristavat betonikivin verhottua päällystettä Napapiirillä.

Astetta Napapiiriä pohjoisempana, Tunturi-Lapissa, hyödynnetään myös kestäviä betonisia pihakivituotteita perinteisen luonnonkiven rinnalla. Kaksiosainen hillitynkorkuinen lohkopintainen muurikivi kuntalla höystettynä sitoo tehokkaasti rinteen maamassat. Kokonaisuus sulautuu luontevasti luonnonläheiseen ympäristöön.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.