Muurien ja kasvien yhteiselo on sujuvaa. Betonisista muurikivistä rakennetut istutuskaukalot tarjoavat lehti-ja havupensaille, perennoille ja kesäkukille erinomaisen kasvupaikan ja riittävän syvän kasvualustan, ja kasvit kiittävät pehmentäen ja piristäen muurien massiivisia muotoja rönsyilevillä kasvustoillaan ja viehkeillä kukinnoillaan. Yhdessä ne ryhdistävät ja rytmittävät tasamaapuutarhan ilmettä ja toimivat rinnetontin katseenkääntävänä tukirankana.

Kasveja muuri-istutuksiin valittaessa kannattaa kiinnittää huomioita mm. kasvutapaan ja kukinta-aikaan. Karkkiraita sammalleimu `Candy Stripes´ rönsyilee alkukesällä rusehtavan muurin reunalla.

Kahdenkerroksen kasviväkeä jyrkän rinteen tukimuureilla. Puolivarjoisella kasvupaikalla viihtyvän alppiruusun aluskasvina sulostuttaa keltakukkainen rönsyansikka.

Muuriryhmään istutetut ikivihreät kartiotuijat koristavat puutarhaa myös talvella. Keväällä valkoisin kukin kukkiva lamohietakirsikka ojentaa rennot versonsa muurin reunojen yli.

Muurikiven kansikivestä tehty matala muuri toimii ryhdikkäänä rajaajana kasvien ja sorakäytävän välissä. Runsaasti mattomaisena kasvustona kukkiva sammalleimu vangitsee katseet alkukesällä.

Helle ja kuivuus koettelevat myös kasveja ja nurmikoita. Korkeahko muurikivistä tehty istutuskaukalo reiluine multatiloineen on varmistanut pensasangervoille hyvät menestymismahdollisuudet kuumuudesta huolimatta. Nurmikko ei ole selvinnyt yhtä hyvin.

Syyshortensia on loppukesän kaunotar, joka menestyy parhaiten puolivarjoisessa muuriryhmässä hieman happamessa kasvualustassa.

Yksivuotinen tähtisilmä rakastaa aurinkoa ja muurikiviä.

Rehevä yksivuotinen pensaskrassi on parhaimmillaan muurikivistä tehdyn kasvilavan reunalla. Sen värikkäät syötävät kukat maistuvat hieman piparmintulle ja sopivat muun muassa salaattien ja kesäisten kakkujen koristeeksi.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.