Tomutus- ja pyykinkuivaustelineet ja roskis ovat puutarhan vakiovarusteita. Yleensä hieman epäesteettiset huoltotelineet,  ja tulotien varressa töröttävä yksinäinen jäteastia eivät ole pihan kaunistuksia – eikä niitä toki siksi ole tarkoitettukaan. Pihasuunnittelun avulla nämä kodinhoidon kannalta tärkeät varusteet saadaan kuitenkin sulautettua toimivaksi ja siistiksi osaksi puutarhan yleisilmettä.

Toimivuus ratkaisee sijainnin

Tomutus- ja pyykinkuivaustelineet kannattaa sijoittaa puutarhassa niiden käytön kannalta toimivimpaan paikkaan. Käytännössä tällainen alue on yleensä lähellä asuinrakennusta, mahdollisuuksien mukaan kodinhoitohuoneen tai muun uloskäynnin lähettyvillä. Rakennuksen läheisyyteen on tungosta, sillä monissa pihoissa se on myös ihanteellinen paikka oleskelulle. Nämä kaksi pihan oleellista osa-aluetta voidaan hyvin sijoittaa rinnakkain tilanteen niin vaatiessa. Törmäyskurssilta vältytään esimerkiksi katkaisemalla suora näköyhteys patiolta telineille vaikkapa fiksulla puusermillä.

Yksinäinen jätesäilö tulotien poskessa saadaan puolestaan helposti kätkettyä asiallisen jätekatoksen suojiin. Kiinteistöjen jätehuoltoa kaikkinensa ohjeistavat jätelakiin pohjautuvat paikkakuntakohtaiset jätehuoltomääräykset.

Roskis on helppo piilottaa siistin jätekatoksen suojiin. Alustan kiveämiseen katoksen sisäpuolla voi hyödyntää vaikkapa ylijäämä- tai kierrätyskiviä. Jätekatoksen mahdollinen luvanvaraisuus kannattaa puolestaan tarkistaa kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta.

Toimivuutta ja siistiä ilmettä betonikivin

Betonikivien ja -laattojen avulla pihan huoltoalueet yhdistyvät luontevalla tavalla osaksi muuta puutarhaa lisäten samalla sekä kodinhoito – että pihan kunnossapitotöiden mielekkyyttä. Esimerkiksi silloin tällöin ripustettaessa pyykkejä kuivumaan, tai otettaessa niitä narulta pois, joku pyykeistä tipahtaa maahan. Kun alustana on nurmikon tai soran sijaan siisti betonipinta, likaantumisen mahdollisuus minimoituu. Sama koskee mattojen tomuttamista, tai pesun jälkeen kuivattamista.
Huoltotelineiden kivetyillä alustoilla on lisäksi positiivinen vaikutus pihan siisteyteen. Kun telineet eivät sijaitse nurmikon keskellä, ruohon leikkaaminen on vaivatonta ja leikkuujälki siisti ilman telineiden ympärille jääviä ruohotupsuja.

Rakennuksen päätyyn sijoitettu, betonikivin päällystetty huoltoalue sulautuu hyvin luonnonläheiseen ympäristöön.

Koiratarhan vieressä sijaitsevan pyykinkuivaustelineen kivettyä alustaa piristää betonimaalilla maalattu silhuetti oman koiran päästä. Vaikka huoltoalueet yleensä kivetään hillitysti varusteita korostamatta, voi mielikuvitusta toki käyttää tilanteen mukaan.

 

Lue lisää : Huoltoalueet