Eija osallistui pihakivikilpailuumme toivoen vinkkejä kylpypaljun ympäristön ehostamiseksi. Takapihan oleskelu on ahkerassa käytössä, mutta kokonaisuus keskeneräinen,  ja lisäksi rikkaruohojen kitkemiseen menee paljon aikaa.

Kylpytynnyreiden suosio on viime vuosina lisääntynyt ja niitä näkee yhä useammassa pihapiirissä. Asuin- tai saunarakennuksen läheisyys on paljulle luonteva paikka ja monesti kylpytynnyri sijoitetaankin joko osaksi oleskelualuetta tai sen välittömäksi jatkeeksi.

Iso palju ottaa pihassa herkästi turhan hallitsevan roolin ja näyttää yksinään jopa hieman orvolta. Veden lämmittämiseen tarvittavan tulisijan ja paljun tyhjentämisen vuoksi ei upottaminen maahan kuitenkaan tule kysymykseen. Erilaisin maanpäällisin rakentein kylpytynnyri on kuitenkin mahdollista sulauttaa viihtyisäksi osaksi terassia tai patiota.

Kuvan kohteessa laajentaisin oleskelualuetta poistamalla paljun ja rakennuksen välissä olevan nurmikon,  ja pinnoittaisin alueen betonilaatoilla mikä helpottaa huomattavasti  ko. suikaleen hoitoa.  Kiveyksen voisi lisäksi kattaa avonaisella pergolarakenteella, joka toimisi jatkeena olemassa olevalle katetulle terassille.  Paljun ympärille, sen ulkokehälle, tekisin kylpytynnyrin muotoa myötäilevän korotetun istutusaltaan betonisista muurikivistä, jota reunustaa maanpinnan tasoon upotettu laattaraita.  Muuriryhmään sijoitetut pihavalaisimet lisäävät puolestaan ”pihakylpylän” tunnelmaa  loppukesän pimeinä iltoina. Myös olemassaoleva koristepumppu jäisi istutuskaukalon sisään.

Nykyisen katetun oleskelun eteen ehdottaisin joko vastaavaa matalaa muuria mitä kylpypaljun ympärille, tai reilun levyistä kiveystä, jonka päälle voisi laittaa vaikkapa kesäkukka-astioita ja / tai käyttää kulkuväylänä.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.