Betonisista muurikivistä rakennettu istutuskaukalo tarjosi erinomaisen sijaintivaihtoehdon talon asukkaiden toivomalle pienelle vesiaiheelle maahan upottamisen sijaan.  Tarvittavat pohjaukset syntyivät muurin perustamisen yhteydessä, ja asentamisvaiheessa kaivun sijaan tarvittiin vain täyttöjä.

Suihkulähde oli helpoin toteuttaa valmisaltaan avulla.  Tyhjentämisen ja  puhtaanapidon helpottamiseksi altaan pohjaan tehtiin reikä johtamaan vedet pois putken avulla muurin alta. Tarvittavat osat hommattiin putkiliikkeestä.

Allas asennettiin vaakasuoraan tasatun ja tiivistetyn sorakerroksen päällä olevan routaeristelevyn päälle vatupassia apuna käyttäen. Vesi on lahjomaton elementti, joka ilmaisee heti jos allas on hiemankin kallellaan. Ennen ulkopuolelle tulevia maamassoja altaaseen laskettiin vettä  noin puolet sen tilavuudesta. Veden painosta allas pysyy hyvin paikoillaan maatäyttöjen ajan eikä painu sisäänpäin reunoistaan.

Allas tuettiin paikoilleen kivettömän sora-aineksen avulla. Maamassat altaan ympärillä tiivistettiin kerroksittain polkemalla ja vettä apuna käyttäen.

Pihan vesiaihe viimeisteltiin asentamalla altaaseen pieni suihkulähdepumppu ja verhoamalla ympärys luonnonkivin.    Pumpun vaatima sähköpistoke huomioitiin pihavalaistuksen kaapeloinnin yhteydessä.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.