Kivien asennuksen ja kaiken kyyristelyn jälkeen on suoralla selällä tapahtuva saumaushiekan harjaaminen pihakivien – ja laattojen saumoihin mukavaa hommaa.  Työ on oleellinen osa kivirakentamista, sillä hiekka edesauttaa kivien sitoutumista toisiinsa varmistaen  eheän ja kestävän yhtenäisen pinnan.

Saumaus onnistuu parhaiten hienojakoisella kuivalla hiekalla, jota myydään myös säkkitavarana.  Esisaumausta tehdään sitä mukaan kun kiveys valmistuu.  Tällöin mahdolliset  sadekuurot tiivistävät saumoihin harjattua hiekkaa, mutta eivät  niin herkästi lähde syövyttämään asennushiekkaa keskeneräisen kiveyksen laitamilta.  Betonikiville tehtävä tärytys maantiivistimellä vajuttaa myös osaltaan hiekkasaumoja, joten täydennyssaumaus on vielä kertaalleen paikallaan myös tärytyksen jälkeen.

Luonnonhiekan värinen saumaushiekka on yleisimmin käytetty,  mutta hiekkaa on saatavana myös muissa väreissä, mm. mustana. Ns. hulekivien saumaaminen normaalia saumaushiekkaa karkeammalla sora-aineksella, kuten esim. hiekotussepelillä , säilyttää saumojen ilmavuuden ja vedenläpäisykyvyn erinomaisena.

Luonnonhiekan värinen saumaushiekka on yleisimmin käytetty, mutta hiekkaa on saatavana myös muissa väreissä, mm. mustana. Ns. hulekivien saumaaminen normaalia saumaushiekkaa karkeammalla sora-aineksella, kuten esim. hiekotussepelillä , säilyttää saumojen ilmavuuden ja vedenläpäisykyvyn erinomaisena.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.