Vanhoissa pihoissa,  etenkin kaava-alueiden ulkopuolella, on edelleen kunnalliseen vesijohtoverkostoon liittymisen myötä pois käytöstä jääneitä vesikaivoja,  joiden betonirenkaat tai huonokuntoiset kannet sijoittuvat toisinaan varsin keskeiselle paikalle pihapiiriä.  Viimeistään pihan saneerauksen yhteydessä nämä iäkkäät kaivot kannattaa kunnostaa osaksi puutarhaa joko koristeeksi, tai ottaa  takaisin hyötykäyttöön mikäli kaivo on edelleen toimiva. Jos vesi ei ole juomakelpoista, niin puutarhan kasteluvedeksi se yleensä sopii hapettamisen jälkeen.

Kuvan vanha vesikaivo tuunattiin ja otettiin uudelleen käyttöön piharemontin yhteydessä. Sen reunoja korotettiin ja  ympärys verhottiin pyöreään muotoon taipuvilla betonisilla muurikivillä. Samaa muurikiveä ja värisävyä on käytetty myös tontin jyrkän rinteen tukimuureissa. Kunnostuksen myötä kaivo sai lisäksi uuden jämäkän kannen ja koristeellisen valurautapumpun.  Vanha vesipiste sulautuu nyt ongelmitta saneerattuun puutarhaan – erottuen sieltä korkeintaan edukseen pihan persoonallisena katseenvangitsijana 🙂

Kaivovesi on kylmää ja luontaisesti vähähappista. Vesi kannattaa säilyttää  saaveissa tai kastelukannuissa yön yli ennen kastelua, jolloin se  sekä hapettuu että lämpenee kasveille sopivaksi.

Kaivovesi on kylmää ja luontaisesti vähähappista. Vesi kannattaakin säilyttää saaveissa tai kastelukannuissa yön yli ennen kastelua, jolloin se sekä hapettuu että lämpenee kasveille sopivaksi.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.