Grillikauden lähestyessä on aika rakentaa tai kunnostaa patiot illanistujaisiin. Suorakaiteen muotoiset ulkoterassit saavat joutuin näyttävän ja kestävän päällysteen neliömäisillä peruslaatoilla.   Sadan laatan  perussetillä pinnoittaa jo mukavan kokoisen oleskelualueen, johon mahtuu väljähkösti esimerkiksi pienehkö kalusteryhmä, kukkalaatikko ja grilli.  Suoraviivaista ja selkeää pintaa elävöittävät värit ja erilaiset pintakuvioinnit.  Perusladontaa piristävät lisäksi poikkeamat ladontakuviossa. Laattapation ilmeen viimeistelee ryhdikäs rajaus.

Suunnittelimme kolme erilaista vaihtoehtoa 16 neliömetrin kantti kertaa kantti  ( 4 m x 4 m ) grilli/oleskelupatiolle neliömäisellä peruslaatalla ( 40 cm x 40 cm x 5 cm ) toteutettuna.

1 – Vaihtoehto : helppo perusladonta

Yksinkertaisin ja nopein tapa päällystää neliön muotoinen oleskelualue on asentaa laatat vieri viereen kiinni toisiinsa.  Reunatuenta on eduksi, mutta kokonaiset  laatat pysyvät paikoillaan suhteellisen hyvin myös ilman sitä. Myöskään leikkaamisia ei tarvita. Perusladontakuvioita voidaan piristää vaikkapa shakkiruudukolla.

Laattamenekki : 100 kpl

perusladonta värit SA

2 – Vaihtoehto :  ”tiililadonta”
Pienillä betonikivillä paljon käytetty perinteinen tiililadonta  on mahdollista toteuttaa myös neliömäisillä laatoilla. Laattojen latominen lomittain antaa asentamistyölle hieman lisähaastetta verrattuna perusladontaan, eikä leikkaamisilta täysin vältytä.  Viiden laatan halkaiseminen keskeltä onnistuu timanttiterällä varustetulla kulmahiomakoneella.  Koska laattapuolikkaat sijoittuvat kiveyksen reunaan on  laatoitus hyvä tukea purkautumisen estämiseksi.  Reunatuki asennetaan kiveyksen valmistuttua.

Laattamenekki: 100 kpl + muutama extra,  jos kivien leikkuu ei onnistu kerralla riittävän siististi
Reunatuenta / rajaus: betoninen reunatuki, pituus 60 cm,  yhteensä noin 30 kpl

tiililadonta laatta SA

 

3- Vaihtoehto: vivahteikas vinoruutu

Ilmeikäs vinoruutu-ladonta heittää haasteen asentajalle, sillä työ vaatii äärimmäistä mittatarkkuutta symmetrisen kuvion aikaansaamiseksi. Toteutus edellyttää lisäksi laattojen  ( 14 kpl ) sahaamista kulmasta kulmaan,  sekä reunatuennan laattojen paikoillaan pysymisen varmistamiseksi. Reunatuki asennetaan kiveyksen valmistuttua.

Laattamenekki: 100 kpl + muutama extra leikkaamisien varalle
Reunatuenta/ rajaus : betonikivi ( 27,8 cm x 13,8 cm x 8 cm ), yhteensä noin 60 kpl

vinoruutuladontalaatta SA

Lue kiveysten pohjaustöistä TÄÄLTÄ.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.