Kimmoke kokonaisvaltaiseen piharemonttiin lähtee harvemmin pelkästä halusta uudistaa puutarhan ulkonäköä. Sysäyksen laajamittaiseen saneeraustyöhön antaa useimmiten jokin asuinrakennukseen tai asumiseen liittyvä kunnostustarve, jonka korjaamisesta johtuvan maankaivuun yhteydessä on luontevaa tehdä uudistuksia myös pihan ilmeen kohentamiseksi ja toimivuuden parantamiseksi.
Esimerkkikohteessamme kipinän pihan kunnostamiselle antoi lämmitysjärjestelmän vaihtuminen öljylämmityksestä kaukolämpöön. Kaukolämpöön liittymisen ja vanhan öljysäiliön maasta ylöskaivamisen johdosta etupihalle oli tiedossa suuri myllerrys. Tässä yhteydessä oli järkevää toteuttaa vähintäänkin jo pidempään mielessä muhinut pihan sisäänkäynnin remontti ja samalla saatiin synergiaetua konetyön osalta.
Pihasuunnitelman laatiminen
Kunnostussuunnitelma ulotettiin samointein koskemaan koko piha-aluetta. Suunnittelun lähtökohtina olivat toimivuus, helppohoitoisuus ja viihtyisyys.
Hoitotyön helpottamiseksi leikattavaa nurmipinta-alaa vähennettiin ja sorapinnat päällystettiin kovin pinnoittein. Pihakiveykset näyttelevätkin uudistetussa puutarhassa suurta roolia niin pysäköintialueen, käytävien, oleskelualueen kuin huoltopihan pinnoitteena. Betonisia pihakiviä on lisäksi käytetty muun muassa kasvihuoneen lattiana, sekä kasvimaan ja marjatarhan rajauksissa. Betonisia muurikiviä on puolestaan hyödynnetty paitsi korotettujen istutusaltaiden rakentamisessa, myös kasvihuoneen sokkelina.
Pihasuunnitelman pohjalta laadittiin toteutukselle mielekäs työjärjestys. Koska myös rakennuksen sisätiloihin oli tiedossa pientä remonttia, päätettiin pihan kunnostaminen tehdä kahdessa osassa. Ykkösvaihe, eli etupihan saneeraus pantiin toimeen välittömästi lämmitysjärjestelmän päivityksen jälkeen. Kakkosvaihe eli takapihan uudistaminen toteutettiin seuraavana kesänä.