Kevät ei ole ainoa otollinen vuodenaika puutarhakärpäsen puremalle. Se voi tapahtua myös syksyllä.  Syksyn pihaprojekteissa on myös se etu että mitä enempi  ehdit ennen talvea tekemään, sitä valmiimpi puutarha on keväällä . Siispä tuumasta toimeen.   Vuosia kesäkurpitsapenkkinä palvellut, betonisin muurikivin rajattu istutusalue kasvihuoneen kupeella koki sadonkorjuun jälkeen muodonmuutoksen hyötypuutarhasta kukkapenkiksi.

Saneeraustyö alkoi  poistamalla kurpitsakasvusto ja sekoittamalla köyhtyneeseen, paikoin tiivistyneeseen maahan hyvin muhinutta kompostia.

Muuriryhmän saneeraus SA

Pinnan tasauksen jälkeen kasvualustan päälle levitettiin väriltään ruskea maisemointikangas rikkaruohojen kasvun torjumiseksi.  Vettä läpäisevä, UV-suojattu polypropyleeni kangas edesauttaa myös kosteuden ja lämmön säilymistä maassa.  Kankaan kiinnitys kaarevan istutuspenkin ulkoreunaan hoitui näppärästi nostamalla ylimmäinen varvi muurikiviä ylös, sijoittamalla kankaan reuna kivien alle ja latomalla kivet uudelleen paikoilleen.   Näin ulkokaarelle ei myöskään jäänyt yhtään multasaumaa rikkaruohoille.

Katekangas SA

Ryhmän ”takareunalla ” kangasta pitävät kuosissaan painoksi asetetut betonikivet.  Istutusalueen kohdalle sijoittuvan kulkuportin kohdalle laitettiin lisäksi muutama betonilaatta hoitamaan askelkivien virkaa.  Kokonaisuuden viimeistelee nurmipinnan tasoon upotettu laattareunus muurikivien vieressä. Ruohonleikkurin toisen pyörärivin kulkiessa reunusta pitkin  ei muuria vasten jää erikseen poistettavia ruohotupsuja vaan leikkuujälki on kerralla siisti.

Kasvihuoneen päädyssä vanhan kurpitsapenkin lämmössä kukoistavat nyt uudet tuttavuudet;  jaloauringonkukka `Lemon Queen´ ,  rantakukka ` Blush´ ja tarhapäivänlilja `Nugget´ . Entisen hyötypenkin reunakasvina sulostuttaa   puutarhamansikka `Polka´. Perennat istutettiin maisemointikankaaseen tehtyihin aukkoihin mansikantaimien tavoin.

Mansikkakasvusto peittää nopeasti ruskean kankaan alleen.  Perennojen kasvu on hieman hitaampaa, joten jos kankaan ulkonäkö häiritsee sen voi verhota esimerkiksi ohuella kerroksella värjättyä puunkuorihaketta.

Istutuskaukalo SA

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.