Ensilumi on kuluneen vuorokauden aikana pyryttänyt osaan maata vuodenaikaan nähden varsin varhaisessa vaiheessa. Mm.  Itä-Suomessa lunta on satanut  poikkeuksellisen paljon, paikkapaikoin kymmeniä senttimetrejä.  Pysyvästä lumipeitteestä ei kuitenkaan ole kysymys. Työrukkasia ei siis kannata vielä heittää nurkkaan, vaan ottaa vinkistä vaarin ja varautua tulevaan talveen hyvissä ajoin. Lumien sulettua on hyvä jatkaa pihan kesken jääneitä syystöitä; haravoida lehdet, tehdä nurmelle viimeinen niitto,  tyhjentää vesipumput ja letkut, siirtää pihakalusteet varastoon, suojata arat kasvit, kietaista jänisverkko hedelmäpuiden ympärille, yms.   Uuden rakentaminenkin on vielä mahdollista. Minkä syksyllä loppuun saattaa sen keväällä edestään valmiina löytää.  Kestävien puuvartisten kasvien syysistutusaika jatkuu lisäksi edelleen ja myös pihakiveyksien tekeminen onnistuu niin pitkään kun maa on sula.  Joten vielä on – jos ei kesää – niin ainakin syksyä ja hyviä pihatyökelejä jäljellä 🙂

Pihakivipatiota reunustavassa muuri-istutusryhmässä pensashanhikit ja rungollinen koristearonia ovat saaneet ylleen lumivaipan poikkeuksellisen aikaisin - jo syyskuussa.

Pihakivipatiota reunustavassa muuri-istutusryhmässä pensashanhikit ja rungollinen koristearonia ovat saaneet ylleen lumivaipan poikkeuksellisen aikaisin – jo syyskuussa.

Ensilumi päättää yksivuotisen hallanaran pensaskrassin kasvun ja kukinnan muurikivistä rakennetun kasvilavan reunalla.

Ensilumi päättää yksivuotisen hallanaran pensaskrassin kasvun ja kukinnan muurikivistä rakennetun kasvilavan reunalla.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.