Rikkakasvien siemenillä on ikävä tapa kulkeutua mitä ihmeellisimpiin paikkoihin.  Paljon ei  pieni siemen kasvupaikaltaan vaadi kun itämisprosessi käynnistyy ja kasvu alkaa. Kiveyksen rakoihin kylväytyneet  ja  saumoista esiin puskevat rikkataimet kannattaa poistaa välittömästi joko käsin nyppimällä tai käyttämällä tarkoitukseen kehitettyjä ohutteräisiä kaapimia.

1Saumakaavin SA  2Saumakaavin SA

Rikkakasvien hävittämiseen kiveyksiltä voidaan käyttää myös torjunta-aineita. Kemiallisesti  rikat voidaan torjua valmisteilla joiden tehoaineena on glyfosaatti (mm. Glyfonova , Roundup).  Ekologisia vaihtoehtoja rikkaruohojen hävittämiseksi ovat esimerkiksi Finalsan, jonka tehoaineena on luonnossa esiintyvä rasvahappo,  sekä  etikkahappoa sisältävät Bio Neko Rikkatorjunta ja Cooper Rikkakasvietikka.  Edellä mainitut rikkakasvien torjunta-aineet hävittävät kaiken vihreän, joten levitys on hyvä tehdä tyynellä säällä ja tarvittaessa suojata lähellä kasvavia säilytettäviä kasveja.  Kauppavalmisteiden käyttö- ja annosteluohjeet löytyvät tuotepakkauksista. Ohjeisiin kannattaa perehtyä huolellisesti ennen torjuntatoimenpiteitä.

Rikkaruohojen torjunta SA

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.