Talvi on ollut erittäin haasteellinen myös puutarhan kasvillisuudelle, joka on joutunut koville suurien lämpötilaerojen johdosta.  Vuoroin sulava ja jäätyvä lumi on tehnyt maanpintaan paikoin tiiviin kalvon, jonka alla sekä kasvit että nurmikko ovat olleet vaarassa tukehtua.  Pian nähdään paljonko haittaa leuto talvi ja vaihtelevat sääolosuhteet ovat niille aiheuttaneet.

Meitä ihmisiä keväisin hellivä auringonpaiste on petollista ikivihreille kasveille.  Lämpö herättää ne  talvilevosta ennen aikojaan ja saa aikaan haihdutusreaktion. Koska kasvit eivät saa routaisesta maasta vettä haihduttamansa tilalle,  on seurauksena kuivuminen, mikä ilmenee esim. havuilla neulasten ruskettumisena.  Voimakas tuuli lisää haihtumista entisestään ja pahentaa tilannetta.

7varjostuskangas-sa

Varjostaminen suojaa ikivihreitä kasveja kevätauringolta.  Varjostava kangas asetetaan kasvuston päälle tai ympärille.  Tarkoitukseen käy esimerkiksi ilmava varjostuskangas tai tiheäsilmäinen muoviverkko vähintäänkin auringon puolelle asennettuna.  Suojat pidetään paikoillaan kunnes maa on sula. Kasvualustan kastelu lämpimällä vedellä keväällä nopeuttaa roudan sulamista.

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.