Kevät  paljastaa tinkimättömällä tavalla pohjaustöiden riittämättömyyden. Syksyllä vaaterissa ollut kiveys,  ja sen päällä ryhdikkäänä suorassa seisova katos ovat keväällä pahasti kallellaan jos pohjat pääsevät routimaan. Maan elämisen riski on aina olemassa jos routivalla perusmaalla jättää routaeristyksen tekemättä,  tai jos ei ulota eristystä riittävän laajalle.

routiminen
Pohjaukset routaeristyksineen suositellaan tehtäväksi   1 – 1.5 m yli tulevan pinnoitteen maan routivuudesta riippuen. Lisäksi ilman minkäänlaista lumisuojaa jäävän katoksen kohdalla kuten kuvassa, eristys on hyvä tehdä 10 cm vahvuisena, etenkin maamme pohjoisosissa.

Mennyt talvi poikkeuksellisine sääolosuhteineen onkin hyvä mittari pohjauksille. Jos pinnoitteet ja muurirakennelmat ovat nyt keväällä ryhdikkäästi kuosissa, ne todennäköisesti pysyvät pystyssä myös jatkossa.

 

 

About Pihakivimestari

Tässä blogissa pihasuunnittelun ja -rakentamisen ammattilainen antaa ideoita ja vinkkejä onnistuneen kivapihan suunnitteluun, rakentamiseen ja ylläpitoon.